Горският пожар на испанския остров Тенерифе остана извън контрол в неделя въпреки лекото подобрение на метеорологичните условия през нощта.

Късно в събота службите за спешна помощ съобщиха, че пожарът вече засяга 10 града, въпреки че 11 са били евакуирани като предпазна мярка. Не са засегнати големи туристически зони, предаде Reuters.

Пожарът се е разпространил на площ от над 8000 хектара с периметър от 70 км. Регионалните власти съобщиха, че над 12 000 души са били евакуирани.

Метеорологичните условия през нощта бяха "по-добри от очакваното", каза пожарната команда на Тенерифе.

На пресконференция късно в събота ръководителят на местното правителство на Тенерифе Роза Давила описа пожара като "опустошителен" и каза, че е наложил нови евакуации.

Продължава пожарът на остров Тенерифе, хиляди са евакуирани
Обновена

Продължава пожарът на остров Тенерифе, хиляди са евакуирани

Засега огънят не може да бъде поставен под контрол

Пожарът избухна в сряда в планински национален парк около вулкана Тейде - най-високият връх на Канарските оствори и в Испания.

Популярните туристически райони на Тенерифе, част от Канарския архипелаг в Атлантическия океан, досега не са засегнати и двете му летища работят нормално.

Изпепеляващата жега и сухото време това лято допринесоха за необичайно тежки горски пожари в Европа, включително на испанския остров Ла Палма през юли, и в Канада. Пожарите на хавайския остров Мауи по-рано този месец убиха повече от 110 души и разрушиха историческия курортен град Лахайна.

Според учените изменението на климата е довело до по-чести и по-мощни екстремни климатични явления.

Почти цялото население на канадския град Йелоунайф е евакуирано заради пожара

Почти цялото население на канадския град Йелоунайф е евакуирано заради пожара

Пожарът превърна столицата на северозападните територии на Канада в призрачен град