Пожарникарите в Гърция се борят с разпръснати огнища, надявайки се да овладеят останките от големия горски пожар, който избухна в северните предградия на Атина, предизвика евакуации и взе най-малко една жертва, предава Асошиейтед прес.

След като силните ветрове, които раздухаха пламъците в неделя и понеделник, утихнаха през нощта, пожарната каза, че пожарът вече няма активни, напредващи фронтове и пожарникарите са съсредоточили усилията си върху потушаването на пламъците в стотици бавно горящи райони.

Властите бързаха да потушат възможно най-голяма част от пламъците преди вторник следобед, когато се прогнозираше, че ветровете ще се усилят отново, с прогноза за пориви, достигащи до 60-70 километра в час.

Подкрепления под формата на противопожарни самолети, пожарникари и превозни средства пристигат от Франция, Италия, Чехия, Турция, Сърбия и Румъния.

Пожарът започна в неделя следобед близо до езерото Маратон, на около 35 километра североизточно от Атина, премина през планината Пендели и се спусна към северните и североизточните предградия на Атина.

Пожарникарите откриха изгорено тяло на жена в промишлена сграда в предградието Врилисия малко след полунощ. Смята се, че жената е била служител, който е останал в капан в сградата в зона, която е била под заповед за евакуация. Повече от десет души са били лекувани от парамедици, най-вече заради вдишване на дим, докато петима пожарникари са получили леки изгаряния и проблеми с дишането, каза пожарната.

Три болници, включително детска болница, два манастира и дом за деца бяха евакуирани в понеделник следобед. Най-малко 30 сигнала са изпратени на мобилни телефони в района, предупреждавайки хората в няколко предградия на Атина и селища по-далеч от града да бягат.

Пламъците, които достигнаха височина от около 25 метра, бяха раздухани от силни ветрове, които възпрепятстваха усилията на повече от 700 пожарникари и близо 30 самолети и хеликоптери за хвърляне на вода в понеделник.

Жителите на предградията на Атина бягат от огнения ад

Жителите на предградията на Атина бягат от огнения ад

Горският пожар е разпалван от силни ветрове и високите температури

Шест самолета за изпускане на вода и шест хеликоптера излетяха в ранни зори във вторник, казаха от противопожарната служба, за да подкрепят стотиците пожарникари на земята. Съобщава се, че десетки домове и фирми са изгорели, въпреки че властите все още нямат точен брой.

Юни и юли бяха най-горещите месеци, регистрирани някога в Гърция, която отбеляза и най-топлата си зима досега. Ранното начало на сезона на пожарите тази година напрегна противопожарните сили на Гърция.

"Пожарникарите работят с пълна сила от месеци", каза Никос Лавранос, ръководител на главния синдикат на пожарникарите в Гърция. "Те са изтощени."

В понеделник полицията съобщи, че 380 полицейски служители са взели участие при евакуациите, като са помогнали за преместването на повече от 250 души от пътя на пламъците.

Властите казаха, че някои хора, които отказаха да напуснат домовете си, по-късно попаднаха в капан и трябваше да бъдат спасявани, застрашавайки живота на пожарникарите. Засегнатите райони - най-близките, на около 15 километра от сърцето на Атина - обикновено имат хиляди жители. Въпреки това не е ясно колко са били на почивка в разгара на летния сезон и колко са се подчинили на заповедите за евакуация или са останали сами, за да се борят с огъня.

Метеоролозите предупредиха за повишена опасност от горски пожари заради метеорологичните условия от неделя до четвъртък. Десетки други горски пожари също избухнаха в няколко части на Гърция в понеделник.

Горските пожари са чести в средиземноморската страна по време на горещите и сухи лета, но властите казаха, че изменението на климата подклажда по-големи и по-чести пожари.

През 2018 г. огромен пожар обхвана крайбрежния град Мати, източно от Атина, блокирайки хората в домовете им и по пътищата, докато се опитваха да избягат с колите си. Повече от 100 души загинаха тогава, включително някои, които се удавиха, опитвайки се да изплуват от пламъците.

Миналата година горски пожари в Гърция отнеха живота на повече от 20 души, включително 18 мигранти, които попаднаха в капан от пламъците, докато вървяха през гора в Североизточна Гърция и бяха застигнати от огромен пожар, който горя повече от две седмици.

"Мълниеносен" горски пожар наложи евакуацията на десетки населени места в Гърция

"Мълниеносен" горски пожар наложи евакуацията на десетки населени места в Гърция

Огнената стихия доближава Атина