Пожарите, които изгориха обширни части от Гърция през последните седмици, нанесоха големи щети на пчеларите в южната ни съседка, като проучванията показват, че над 9 000 кошера са станали жертва на пламъците, информира ДПА.

Въздействието е особено силно на остров Евбея, където са унищожени повече от 50 000 хектара, повечето от които борови гори.

В района по-рано се е произвеждал около 65% от боровия мед на Гърция годишно.

Села в Гърция евакуирани, нови горски пожари избухнаха край Атина

Села в Гърция евакуирани, нови горски пожари избухнаха край Атина

34 нови горски пожара са избухнали през последните 24 часа

"Унищожаването на старата борова гора е голяма загуба за гръцкото пчеларство - и ще бъде през следващите 30 години", изтъкна Василис Дурас, президент на Гръцката асоциация на пчеларите, пред гръцката информационна агенция АНА.

Според Дурас ще са необходими поне три десетилетия, докато гората се върне в състоянието, в което е била преди пожарите.

Експертът прогнозира загуба на 5 000 или повече тона мед годишно и призова за подкрепа от държавата за индустрията.

"Пчелите ни връщат много повече чрез опрашването в селскостопанското производство и биологичното разнообразие, отколкото те дават на пчеларите чрез меда", припомни Дурас.

В съседна Турция пожарите в медодобивната провинция Мугла доведоха до срив на добивите до 80 процента.

Отнема до 25 години, докато новозасадените борови дървета отново станат подходящи за производство на мед, уточни Доган Кантарчи, професор по екология в Истанбулския университет.

Огнеборци борят пожара в Гърция в района на Вилия

Огнеборци борят пожара в Гърция в района на Вилия

Τрафикът по стария национален път Елевсина – Тива е спрян