Унищожителните горски пожари, бушуващи в южната част на американския щат Калифорния, са се разраснали значително, изгаряйки площ, по-голяма от Ню Йорк, най-големия град в САЩ, съобщават американските медии.

Пожарът в окръзите Вентура и Санта Барбара е унищожил 230 хил. акра площ през последната седмица.

Пожар доведе до евакуация на хиляди хора в Южна Калифорния

Пожар доведе до евакуация на хиляди хора в Южна Калифорния

Един човек е загинал

Разпалвана от силни ветрове, огнената стихия се превърна в петия по големина горски пожар в историята на щата, след като се разраства с повече от 50 хил. акра на ден.

На местните хора, живеещи по протежение на крайбрежните плажове, е било наредено да напуснат домовете си.

От противопожарната служба вчера съобщиха, че 15 процента от пожара е бил локализиран, но впоследствие са били принудени да намалят процента до 10, тъй като огънят продължава да се разпространява.

"Това със сигурност е застрашителен пожар, но ние имаме хора, работещи усърдно, за да го държат под контрол", посочи шерифът на Санта Барбара Бил Браун. Борбата с пожара не е затруднена само от сухите ветрове. Той се оказа предизвикателство за пожарникарите заради местоположението и планинския терен.

"Това е много трудно място за борба с огъня", изтъкна представител на противопожарната служба, добавяйки: "Той е много опасен, а в исторически план са дадени множество жертви, дадени през годините."

Пожарите на други места в Калифорния са до голяма степен локализирани, но 200 хил. души са евакуирани от домовете си и около 800 сгради са били унищожени от 4 декември насам.