Поройните дъждове в централната част на Мексико са наводнили болница. При инцидента са загинали 17 души, съобщава Ройтерс. Повечето от тях са били с COVID-19 и са се лекували в болницата в централния мексикански щат Идалго, в който проливните дъждове са довели до преливането на река Тула.

Над 40 пациенти са били евакуирани от служители на спешна помощ, като по първоначална информация, разпространена от мексиканското правителство, около 2000 къщи са пострадали от наводненията в района.

Губернаторът на Идалго Омар Фаяд уточнил, че за някои от болните смъртта е настъпила при изключването на електричеството в резултат на наводнението. Тогава спряло подаването на кислород, жизнено важно за апаратното им дишане.

В социалните мрежи са били разпространени снимки, на които се вижда как медицински сестри бутат леглата на болните, а водата стига до коленете им. Част от интубираните пациенти са били преместени в други лечебни заведения с помощта на моторни лодки.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор призова в "Туитър" хората, изложени на риск да станат жертва на наводненията, да потърсят убежище при приятели и близки, които живеят на по-сигурни места, издигнати на височини.

"Много валежи паднаха в долините на Мексико и ще продължи да вали", предупреди Обрадор.