Натискът върху земята и водните ресурси се е увеличил и представлява риск не само за изхранването на следващото поколение, но и за околната среда и сигурността. Това предупреди Организацията по прехрана и земеделие (FAO), предаде "Франс прес".

Последният ѝ доклад за състоянието на ограничените земни и водни ресурси в света за производство на храни е установил, че много от тях вече са подложени на стрес, но са изправени пред още по-интензивно използване за изхранване на световното население, което се очаква да нарасне с над една четвърт през следващите три десетилетия.

Агенцията изчислява, че при настоящите тенденции селскостопанският сектор ще се нуждае от 35% повече вода, за да произведе допълнителната храна, необходима през следващите десетилетия.

"Това би могло да създаде екологични бедствия, да увеличи конкуренцията за ресурси и да подхрани нови социални предизвикателства и конфликти", изтъкна ФАО.

Генералният директор на агенцията Цюй Дунъюй подчерта, че настоящото производство на селскостопански храни не се оказва устойчиво и оказва натиск върху използването на земята и водата.

"Все пак агрохранителните системи могат да играят голяма роля в облекчаването на този натиск и да допринесат положително за целите на климата и развитието", отбеляза още той.

Агенцията настоя, че ще е необходимо бързо разширяване на технологиите, за да се повиши ефективността на агрохранителния сектор и да се постави използването на ресурсите на устойчива основа.