В много части на света вероятно ще се наблюдават температури над средните през следващите няколко месеца, дори при отсъствието на природния феномен Ел Ниньо. Това обявиха от Световната метеорологична организация, цитирани от "Гардиън".

Световната метеорологична организация, която е под шапката на ООН, уточни, че сигналът от климатичните промени, предизвикани от хората, вече е толкова мощен, колкото и природното явление, което води до по-топли температури.

Лято 2019-2020 в Австралия - второто най-горещо в историята

Лято 2019-2020 в Австралия - второто най-горещо в историята

Австралия се затопля по-бързо от средното за света

Допълва се, че има 60 процента шанс за неутрално положение без Ел Ниньо или неговата противоположност Ла Ниня, между март и май. Има 35% шанс Ел Ниньо да се развие и 5 процента - за Ла Ниня.

Южното колебание на Ел Ниньо (Енсо) е природен феномен в Тихия океан, което има затоплящо влияние върху глобалните температури. То е също така свързано с обилни дъждове, наводнения и засушавания.

Въпреки очакваното отсъствие на Ел Ниньо, Световната метеорологична организация прогнозира, че в много части на света ще са налице над средните температури на морската повърхност, което ще доведе до по-високи от нормалните температури на сушата. Климатичните промени ще допринесат за тези условия.

Меркел за Нова година: Германия трябва да направи всичко възможно срещу глобалното затопляне

Меркел за Нова година: Германия трябва да направи всичко възможно срещу глобалното затопляне

"Нашите деца и внуци са тези, които ще трябва да живеят с последствията"

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас коментира: "Дори неутралните месеци по отношение на Енсо са по-топли отколкото в миналото, като температурите на въздуха и морската повърхност, както и на топлината на океана се увеличиха заради климатичните промени.

При повече от 90% от енергията, спирана от парниковите газове, и отиваща в океана, топлината на океана е на рекордни равнища. Така, 2016 г. беше най-топлата година в историята в резултат на комбинация от силен Ел Ниньо и предизвиканото от човека глобално затопляне. 2019 г. беше втората най-топла година в историята, въпреки че нямаше силно Ел Ниньо.

Току-що регистрирахме най-топлия януари в историята. Сигналът от предизвиканите от човека климатични промени вече е толкова мощен, колкото този от голямата естествена сила на природата."

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата