Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че кризата около новия коронавирус (COVID-19) в Русия отслабва, след като броят на новозаразените в рамките на 24 часа падна под 10 000 души за първи път от близо две седмици, съобщава "Франс прес".

Здравните власти обявиха днес, че са регистрирали 9 974 новозаразени през изминалото денонощие, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в Русия достигна 252 245 души, като по този показател страната се нарежда на второ място в света след САЩ. Починалите са общо 2 305 души.

Но броят на новозаразените намалява и днес беше първият ден под 10 000 новозаразени от 2 май насам.

Защо починалите от COVID-19 в Русия са толкова малко?

Защо починалите от COVID-19 в Русия са толкова малко?

Руските власти отричат да са фалшифицирали данните

"През последните седмици всичките ни усилия бяха насочени преди всичко към борба срещу епидемията от коронавирус", заяви Путин в излъчвана по телевизията видеоконференция с учени и чиновници.

Ала, добави той, "ситуацията се променя в момента и това ни дава възможност отново да се съсредоточим върху настоящата и дългосрочната си програма".

Кремъл тази седмица започна да разхлабва националната блокада, наложена за забавяне на разпространението на вируса, въпреки стабилния ръст на новозаразените.

Видеоконференцията на Путин беше с основна тема генетичните изследвания и плановете Русия да открие три големи изследователски центъра в тази област.

Ринат Максютов, който е началник на Държавния център по вирусология и биотехнологии "Вектор", увери пред Путин по време на заседанието, че в момента текат изследвания на няколко потенциални ваксини срещу коронавируса.

Лабораторен комплекс с най-висока степен на секретност в Сибир бил разработил шест прототипни ваксини, а Максютов подчерта пред Путин, че за следващия етап на предклиничните проучвания са избрани "три обещаващи".

Той каза, че се надява през септември да успее да регистрира експериментална ваксина срещу новия коронавирус.

Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хил. от 2 май

Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хил. от 2 май

За денонощие са починали още 93 души, с които се увеличават до 2305

"Много разчитам, че работата ви ще бъде завършена... и регистрацията на тази ваксина срещу коронавирус ще стане през септември", настоя Путин пред Максютов.

Путин отбеляза, че изследователският център е необходим, за да гарантира правата си на интелектуална собственост върху ваксината. Не е ясно дали има предвид, че ваксината трябва да е готова за употреба до септември.

Лабораторията "Вектор" провеждаше секретни изследвания на биологични оръжия през съветската епоха и разполага с вируси, вариращи от ебола до едра шарка.

Няколко висши руски овластени лица дадоха положителна проба за коронавирус, включително говорителят на Путин, но министърът на културата Олга Любимова днес обяви, че напълно се е възстановила.

Премиерът Михаил Мишустин и строителният министър също бяха заразени, а Путин уточни, че министърът на образованието Валери Фалков е дал положителна проба, но вече не бил заразен.

Русия казва, че големият брой заразени се дължи отчасти на масираното тестване, като са извършени около 6 млн. теста.

Въпреки големия брой заразени, официално обявените починали от коронавирус в Русия са много по-малко в сравнение със страни като САЩ, Великобритания, Италия и Испания.

Властите твърдят, че това е така, защото Русия е успяла да извлече поуки от опита на Западна Европа, като бързо се е ориентирала към изолация на пътници и хора в риск и е започнала масово тестване и карантина на заразените.

Критици обаче поставят под съмнение данните, обвинявайки властите в укриване на истинския брой жертви, като регистрира свързани с вируса починали с други причини за смъртта.