Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия има две седмици, за да се подготви за нова вълна от коронавирусни инфекции, предизвикани от варианта "Омикрон", след като Световната здравна организация (СЗО) предупреди за скок в Европа, предаде "Франс прес".

Русия премахна почти всички ограничения, замислени да ограничат новозаразените, въпреки нарастващия брой случаи и нарастването на заразените с "Омикрон". В момента Русия е най-тежко засегнатата страна в Европа по отношение на починалите от COVID-19.

СЗО вещае над 50% от европейците да се заразят с Омикрон през следващите два месеца

СЗО вещае над 50% от европейците да се заразят с Омикрон през следващите два месеца

Над 7 млн. новозаразени с вируса само през първата седмица на 2022-а

"Виждаме какво се случва по света", отбеляза руският държавен глава на заседание на министрите, като допълни: "Имаме поне две седмици за подготовка."

Регионалните и федералните власти трябва да предприемат стъпки с бизнеса, за да ограничат въздействието на новия вариант, добави той.

Страната се оказа в "изключително трудна ситуация", подчерта Путин.

Той призова министър-председателя Михаил Мишустин да увеличи темповете на ваксинация в страната, включително с руската ваксина "Спутник V", която шефът на Кремъл увери, че била "може би по-ефективна" от другите ваксини, използвани в световен мащаб.

Вчера СЗО предупреди, че повече от половината хора в Европа вероятно ще хванат "Омикрон" до март. Русия едва наскоро излезе от смъртоносна вълна на "Делта" варианта на COVID-19.

В Русия преудпреждават за бързо разпространение на Омикрон

В Русия преудпреждават за бързо разпространение на Омикрон

Очакват ежедневни 6-цифрени инфекции и ситуация "по-лоша, отколкото при предишните вълни"

Руската статистическа служба "Росстат" обяви през декември, че около 87 000 души са починали от коронавируса само през ноември, което доведе до общо над 600 000 жертви в страната от COVID-19 - почти два пъти повече от официалната бройка, предоставена на специализиран правителствен сайт относно пандемията, както и от руския оперативен щаб за борба със заразата.

В Русия е налице масов скептицизъм относно ваксините.

Дори с няколко местно произведени препарата, достъпни безплатно от месеци, по-малко от половината от 146-милионното население на Русия е ваксинирано.

Русия въвежда задължителна COVID ваксинация

Русия въвежда задължителна COVID ваксинация

Сред лицата, които подлежат, са и децата над 12-годишна възраст

След строго - но кратко - национално затваряне в началото на пандемията, Русия се въздържаше от въвеждането на мерки за ограничаване на вируса с надеждата да защити своята изпитваща затруднения икономика.

Пандемията предизвиква и демографска криза в Русия. През 2020 г. населението се е свило с 510 000 души - най-рязкото намаление от 15 години, изчисли "Росстат".