Вариантът на коронавирус Омикрон се разпространява бързо в Русия и ситуацията се очаква да се влоши през следващите дни, предупреди висши здравен служител на страната във вторник, съобщава "Анадолу".

В най-лошия сценарий броят на ежедневните случаи може да скочи до шестцифрени нива, каза Анна Попова, главен санитарен директор на Русия, на заседание на правителството в столицата Москва.

Тя каза, че Омикрон "бързо се разпространява" в страната. По време на новогодишните празници броят на заразените с Омикрон пациенти се е утроил.

Тя каза, че хората трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, ако почувстват някакви грипоподобни симптоми, а работодателите трябва да кажат на работниците със симптоми да работят от вкъщи.

Русия съобщи за 17 525 нови случая и 783 смъртни случая във вторник.

Инфекциите в Москва са се увеличили с 66% през последния ден до 4635 - най-високата цифра от два месеца.

Сергей Собянин, кметът на столицата, предупреди във вторник, че вече има "значително" присъствие на Омикрон в Москва.

Той каза, че инфекциите може да нараснат през следващите седем до 10 дни, като добави, че ситуацията може да бъде "по-лоша, отколкото при предишните вълни".

Друго предупреждение идва от Александър Гинцбург, ръководител на държавния институт Гамалея, който разработи руската ваксина Sputnik V, който каза, че страната скоро ще бъде "покрита" от Омикорн и властите трябва да се подготвят за "много голям" брой инфекции.

Путин иска 90% колективен имунитет, Русия ваксинира по над 1% от населението си на седмица

Путин иска 90% колективен имунитет, Русия ваксинира по над 1% от населението си на седмица

Полиция в Москва ще следи за спазване на мерки, иснпектори ще следят за носене на маски в транспорта

​​​