Поредна пясъчна буря връхлетя Ирак, съобщават световните агенции.

Повече от 2000 души са потърсили медицинска помощ в Багдад и други провинции на страната с оплаквания за затруднено дишане и задух.

Здравното министерство на Ирак посочва, че са регистрирани над 2 250 оплаквания от задух с различна степен на тежест. На всички пострадали е оказана медицинска помощ и голяма част от тях са успели скоро след това да напуснат медицинските заведения в добро състояние, уточнява "Шафак нюз".

Пясъчната буря, обхванала повечето региони на страната вчера, спря работата на международните летища в Багдад и Ен-Наджаф в Южен Ирак.

Поредна пясъчна буря затвори летища и училища в Ирак

Поредна пясъчна буря затвори летища и училища в Ирак

Това е осмата поред в страната за месец

Това е поредната пясъчна буря, която връхлетя страната през последния месец.

При едно от последните подобни явления през май един човек загина, а други 5000 бяха приети в болница заради респираторни проблеми.

Ирак е особено уязвим от изменението на климата и през последните няколко години вече стана свидетел на рекордно ниски валежи и високи температури.

Според експертите тези фактори заплашват да доведат до социална и икономическа катастрофа в страната.

През ноември Световната банка предупреди, че до 2050 г. водните ресурси в Ирак може да намалеят с 20% заради климатичните промени.

В началото на април правителствен служител предупреди, че през следващите десетилетия Ирак може да се сблъска с "272 дни прах" годишно.

Министерството на околната среда съобщи, че проблемът с това метеорологично явление може да бъде решен чрез "увеличаване на растителната покривка и засаждане на гори, които да изпълняват ролята на ветрозащитни съоръжения".

Пясъчна буря прати над 1000 души в болница в Ирак

Пясъчна буря прати над 1000 души в болница в Ирак

Това е седмото поред подобно метеорологично явление за месец