Ракета порази търговски кораб край Йемен, съобщава "Ройтерс".

Плавателният съд е сигнализирал, че атаката е била извършена на около 129 морски мили източно от йеменския град Аден, докато е изпълнявал курс от Малайзия до Венеция.

Британската фирма за морска сигурност Ambrey предполага, че нападението е извършно от хусите.

Впоследствие агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO), съобщи, че на борда на кораба е избухнал пожар, след като плавателният съд е бил ударен от два неизвестни снаряда.

Вчера йеменските бунтовници поеха отговорност и за ракетна атака срещу гръцки товарен кораб край йеменското пристанище Ходейда в Червено море.

САЩ съобщиха за атака на хуси по два търговски кораба в Аденския залив

САЩ съобщиха за атака на хуси по два търговски кораба в Аденския залив

Няма пострадали

Хусите, които са във война с водена от Саудитска Арабия коалиция, след като прогониха правителството от столицата Сана през 2014 г., от ноември насам предприеха десетки атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море и Аденския залив.

Те твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. САЩ и техните съюзници обаче ги определят като безразборни и заплаха за световната търговия.

Атаките принудиха редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породиха страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Търговски кораб е ударен край бреговете на Йемен
Обновена

Търговски кораб е ударен край бреговете на Йемен

Вероятно това е поредна атака на хусите