Влиятелен модел по отношение на епидемията от новия коронавирус, често цитиран от Белия дом, обяви в съобщение за медиите, че планира да преразгледа прогнозите си и да има близо 135 000 починали от COVID-19 в САЩ до началото на август, което е увеличение, което един от неговите изследователи обвърза с разхлабването на ограничителните мерки, наложени заради епидемията, съобщава Си Ен Ен.

Моделът на Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета във Вашингтон по-рано прогнозира 72 433 жертви на епидемията в САЩ.

САЩ регистрираха още 1450 починали от коронавирус

САЩ регистрираха още 1450 починали от коронавирус

Извършени са над 6,5 млн. теста

"Виждаме, разбира се, увеличение на прогнозираните жертви по няколко причини", каза проф. Али Мокдад от IHME, като допълни: "Една от тях е повишената мобилност преди разхлабването, преждевременното смекчаване на социалното дистанциране, добавяме и повече предполагаеми смъртни случаи и виждаме много огнища например в Средния Запад."

Той изтъкна, че множество променливи влияят на заразяванията - като топлина, капацитет за тестване и гъстота на населението, но "най-важната е мобилността".

Тръмп ревизира: До 90 000 починали от COVID-19 в САЩ

Тръмп ревизира: До 90 000 починали от COVID-19 в САЩ

Нови данни от Белия дом

В момента, отбеляза той, "наблюдаваме увеличение на мобилността, което води до увеличаване на смъртността, за съжаление, в САЩ". 

В неделя американският президент Доналд Тръмп допусна, че близо 100 000 американци може да умрат от новия коронавирус - повече отколкото очакваше преди.

Междувременно според данните на Университета "Джонс Хопкинс" за последното денонощие в САЩ са починали 1 015 души от коронавируса - най-ниския брой от един месец.

Конгресът на САЩ отхвърли идеята на Тръмп за бързи тестове за коронавирус

Конгресът на САЩ отхвърли идеята на Тръмп за бързи тестове за коронавирус

Тръмп: "Лудата" Нанси ще го използва като извинение да не се появи на работа