Властите в Северна Македония очакват от утре да се включи в разследването на катастрофата на АМ "Струма", при която загинаха 45 техни граждани. Необходимите стъпки за допускането на техен екип в България вече са направени. Това съобщи министърът на външните работи Буяр Османи в отговор на журналистически въпрос на пресконференция, цитиран от МКД.

Той уточни, че е информиран, че екипът на Института по съдебна медицина не е получил разрешение да присъства на аутопсията на жертвите в София. Министърът казва, че са изпратили нота до Министерството на външните работи и искането за аутопсии от Македония да могат да присъстват и активно да участват в процеса на идентификация.

РСМ: Тече процедура за отнемане лиценза на "Беса Транс"

РСМ: Тече процедура за отнемане лиценза на "Беса Транс"

След катастрофата в България, при която загинаха 45 души

"Тази сутрин министърът на здравеопазването Венко Филипче ме информира, че екипът на Института по съдебна медицина не може да влезе за аутопсия. Веднага се свързах с моя колега от България и ни казаха, че трябва да изпратим бележка. Направихме това незабавно и Министерството на външните работи изпрати нота с искане трима експерти от Института по съдебна медицина и криминология да участват в процеса на идентифициране. Очаквам българската прокуратура да одобри включването им утре", каза Османи в отговор на журналистически въпрос.

Трима лекари от Института по съдебна медицина и криминология в Скопие вече са в България.

Директорът на Института по съдебна медицина Александър Станков е заявил за МКД, че веднага са тръгнали за София, но са срещнали затруднения и не са били допуснати да влязат, за да наблюдават аутопсията, извършена от българските им колеги.

По думите му, според правилата на Интерпол при такива разследвания екипът би трябвало да бъде допуснат.

 В Института по съдебна медицина в Скопие вече е бил взет биологичен материал от близките на жертвите, за да може да се извърши идентификацията на останките. Резултатите трябва да са готови до дни, а взетите тук материали ще бъдат изпратени в България, за да се направи съпоставка и да се установи самоличността на жертвите.

Припомняме, че жестоката катастрофа с автобуса, който изгоря напълно в нощта на 23 ноември, стана при 31 км на автомагистрала "Струма". Сигналът за инцидента е получен около 2.00 часа, като на място са пристигнали веднага пожарни, пътна полиция и други служби. Автобусът се е ударил в мантинелата и в дясно, и в ляво, в преградната мантинела между двете платна. Изгорял е напълно, като именно огънят се предполага, че е причина за смъртта на толкова много хора. Свидетели на инцидента са дали показания за взрив.

Загиналите са 45 души, между тях 12 деца. Седем са оцелелите, като те са приети в "Пирогов" с обгаряния, вдишали са и пушек. Един пострадал е приет в травматологията със счупвания. Превозното средство е с регистрация на Република Северна Македония. Автобусът се е движил в конвой с още три автобуса, като част от туристическа група на посещение в Истанбул.

Експерт: Не само пътят може да е причинил трагедията на АМ "Струма"

Експерт: Не само пътят може да е причинил трагедията на АМ "Струма"

Радков стига и до конспиративни теории за случилото се

Според разследването на Скопие, автобусът на "Беса Транс" не е имал нужното разрешително за целта, от което следва, че лицензът на фирмата също ще бъде отнет.