Автобусът на "Беса Транс" не е имал лиценз за международен превоз на пътници, а тече и процедура по за отнемане на лиценза и на самата фирма. Това заяви македонският министър на транспорта и съобщенията Благой Бочварски каза тази вечер. Той се позова на резултати от проведена проверка на властите в Северма Македония, съобщи МКД.

Според законодателството на страната, на всяка подобна фирма се отнема лиценз, ако бъде установено подобно нарушение.

"Ще бъде извършена извънредна проверка на дружеството", каза Бочварски.

По-рано стана ясно, че още 23 македонски фирми са регистрирани на адрес в Кюстендил, на който е регистрирана фирмата собственик на македонския автобус, катастрофирал на АМ "Струма". Това става ясно от проверка в Търговския регистър.

Фирмата съществува от 2011 г., а от 2019 г. едноличен собственик на капитала й е 30-годишният А. З. - македонски гражданин от албански произход. Фирмата редовно организира екскурзии до Турция. Въпреки че официално по регистрация седалището й е в Кюстендил, фирмата има офиси в Скопие и няколко града в РС Македония.

Припомняме, че жестоката катастрофа с автобуса, който изгоря напълно в нощта на 23 ноември, стана при 31 км на автомагистрала "Струма". Загиналите са 45 души, между тях 12 деца. Седем са оцелелите, като те са приети в "Пирогов" с обгаряния, вдишали са и пушек. Един пострадал е приет в травматологията със счупвания.

Според последната информация, състоянието на ранените е стабилно, съобщи по-рано тази вечер БНТ.

От "Беса Транс - Скопие": Молим за извинение, не сме в състояние да даваме информация

От "Беса Транс - Скопие": Молим за извинение, не сме в състояние да даваме информация

"Днес е много тежък ден"

Автобусът се е ударил в мантинелата и в дясно, и в ляво, в преградната мантинела между двете платна. Изгорял е напълно, като именно огънят се предполага, че е причина за смъртта на толкова много хора. Свидетели на инцидента са дали показания за взрив.

Превозното средство е с регистрация на Република Северна Македония. Автобусът се е движил в конвой с още три автобуса, като част от туристическа група на посещение в Истанбул.

Малко преди инцидента са направили почивка на бензиностанция край София, където може да е имало прекачвания между автобусите. Заради това и все още не се знае точната самоличност на починалите.

Изгорелият автобус е бил последният от колоната, затова и останалите не са разбрали за случилото се веднага.

Още 23 македонски фирми регистрирани на кюстендилския адрес на превозвача от АМ "Струма"

Още 23 македонски фирми регистрирани на кюстендилския адрес на превозвача от АМ "Струма"

Оказва се, че в посочения апартамент живее възрастна жена

Вероятна причина за пожара, който е изгорил автобуса, е ударът в мантинелата, който може да е предизвикал искра. Районът е със завой, а по време на удара вероятно е валял и слаб дъжд, което прави пътната настилка мокра и хлъзгава.

Не се изключва и заспиване или здравословен проблем на шофьора.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви сутринта, че по трасето стават често инциденти, като денивелацията на трасето е голяма.

От МРРБ по-късно обаче отрекоха информацията, че именно там се случват пътнотранспортни произшествия. Сформирана е работна група, която да огледа мястото и състоянието на пътя.

Според Йонко Иванов не изключва причина за инцидента да е и техническа неизправност на автобуса.

Македонската полиция обгради офиса на фирмата собственик на автобуса, катастрофирал на АМ „Струма“

Македонската полиция обгради офиса на фирмата собственик на автобуса, катастрофирал на АМ „Струма“

Пред офиса се събират и близки на загиналите

Експертът от Института за пътна безопасност Богдан Милчев настоя на това, че маркировката по българските пътища не отговаря на стандартите.

Македонското правителство обяви тридневен траур от 23 до 25 ноември за жертвите от катастрофата.

Утре, 24 ноември, е ден на национален траур в страната ни за пожара в дом за възрастни в село Рояк и за тежката катастрофа.