Не само пътят може да е причинил трагедията на АМ "Струма", въпреки че не е преасфалтиран от 15 години.  Това обяви Христо Радков от Българското обединение на шофьорите за "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

По думите му, както могат да се допуснат технически причини, така може да се стигне и до конспиративни теории за умишлено нападение.

Според него, от изнесените до момента данни е ясно, че пожарът се е разразил изключително бързо и това не може да е било причинено от нафта. 

РСМ: Тече процедура за отнемане лиценза на "Беса Транс"

РСМ: Тече процедура за отнемане лиценза на "Беса Транс"

След катастрофата в България, при която загинаха 45 души

"Има много начини автобус да се запали, но това е нов автобус, направен с труднозапалими материали - нещо там е горяло много силно, добави Радков. Нафтата трудно се пали. Когато имаш почивка, до 30-ата минута след нея обикновено много малко хора са заспали. Щом и в лек унес не са могли да реагират адекватно, да избягат назад през счупеното стъкло, значи пожарът се е разразил изключително бързо."

За неизправностите по пътя, експертът обърна внимание върху мантинелата.

"От кадрите се вижда, че липсва парче от мантинелата. Мисля, че ще го намерят в автобуса. Мантинелата е по стари стандарти и не е занулена, а ако беше, то можеше поне да го отклони. Автобусът удря мантинелата от нейната външна страна и впоследствие продължава направо, забивайки се между другите две мантинели. Там вече се е запалил, а между двете мантинели не може да се отворят вратите", обясни той.

Нямало сигнали за инциденти в участъка на тежката катастрофа на АМ "Струма"

Нямало сигнали за инциденти в участъка на тежката катастрофа на АМ "Струма"

Не било нужно да се прави международен одит на пътя

Припомняме, че зад трагедията на "Струма" стоят може да стоят мокър път, заспиване на шофьора, авария или други причини. Това са теориите до момента, но предстои разследване.  Загиналите са 45 души, между тях 12 деца. Седем са оцелелите, като те са приети в "Пирогов" с обгаряния, вдишали са и пушек. Един пострадал е приет в травматологията със счупвания.

Македонският премиер Зоран Заев каза днес, че от това, което е разбрал при разговора си с пострадалите е много вероятно да е имало експлозия.