Здравните власти в руската столица Москва днес съобщиха за 27-процентно увеличение на починалите от новия коронавирус (COVID-19) през ноември в сравнение с октомври, въпреки че все още се противопоставят на възстановяването на пълната блокада, информира "Франс прес".

Данните, публикувани от здравната служба на Москва, показват 4 542 починали от COVID-19 през ноември при 3 573 през октомври и 1569 през септември.

Московските здравни власти също така уточниха, че през ноември столицата е регистрирала общо 14 456 починали, което означава, че починалите от COVID-19 представляват около една трета от общия брой през този месец.

Русия е поставена в тежко положение от втората вълна на епидемията от есента насам, като епицентровете са в Москва и втория по големина град Санкт Петербург.

Но за разлика от повечето големи европейски градове, руската столица не въведе отново строгата блокада, която наложи тази пролет в началото на пандемията с надеждата да подкрепи изпадналата в затруднение икономика.

Властите намалиха с една трета служителите, работещи в офиси, наложиха принудително носене на маски на обществени места и задължиха баровете и ресторантите да затварят до 23:00 часа.

Днес кметът на Москва Сергей Собянин нарече "тревожна" нарастващата епидемия в града.

Той каза, че около 130 000 души са в болница с COVID-19 в град от около 12 млн. души.

И той обяви, че зимната ваканция за училищата е удължена със седмица до 17 януари, за да се ограничи разпространението на вируса.

Властите на Москва, както и останалата част от страната, залагат на програмата за масова ваксинация, използвайки руската домашна ваксина "Спутник V", за да овладеят заразата.

Днес Собянин разшири програмата на града, която започна в началото на декември с уязвими работници, за да включи студенти на възраст 18 и повече години.

Над 186 000 са починалите от коронавирус в Русия, призна Москва

Над 186 000 са починалите от коронавирус в Русия, призна Москва

Починалите от коронавирус са три пъти повече от потвърдените

Новият общ брой на починалите в Москва дойде ден след като Русия призна, че починалите всъщност са повече от три пъти повече от съобщаваните преди това.

Статистическата служба Росстат уточни, че починалите от всички причини, регистрирани между януари и декември, са се увеличили с 229 700 души, като вицепремиерът Татяна Голикова добави, че повече от 81 процента от тези смъртни случаи се дължат на вируса.

Тези числа означават, че повече от 186 000 руснаци са починали от COVID-19, с което Русия излиза на трето място след САЩ и Бразилия по общ брой на жертвите по време на пандемията според изчисленията на АФП.