Франция ще предложи на Тунис 25,8 млн. евро, за да му помогне да спре лодките с мигранти през Средиземно море.

Това предаде "Ройтерс". Агенцията цитира думите на френския министър на вътрешните работи Жералд Дарманин. Тя беше напосещение в Тунис.

Средствата ще бъдат използвани за оборудване и обучение и са в допълнение към пакета от 105 милиона евро на Европейския съюз, който председателят на Европейската комисия обяви по-рано този месец, за да помогне на Тунис да се справи с големия ръст на заминаващите мигранти.

Опасното пресичане на морето, често с претъпкани, крехки лодки, доведе до ужасяващ брой удавяния, както и до голямо увеличение на пристигащите мигранти в Италия тази година, което предизвика политически сътресения в Европа.

Потъването на лодка, превозваща стотици мигранти от Либия към Гърция, миналата седмица подчерта рисковете при пресичането на реката.

Тунизийският президент Каис Саид заяви, че страната му няма да бъде гранична охрана за Европа, но през февруари той обяви и репресии срещу мигрантите от Субсахарска Африка, живеещи в страната.

Тази репресия, обявена на език, който според Африканския съюз е расистки, изглежда е довела до увеличаване на броя на мигрантите, заминаващи от Тунис.

"Ролята на Тунис не е да бъде брегова охрана, но ние работим, за да сведем до минимум заминаванията", каза Дарманин.

Той заяви, че също така е представил на тунизийските власти списък с хора, които иска да бъдат върнати в Тунис от Франция. Той каза, че Тунис е поискал от Франция да бъде по-гъвкава по отношение на визите за своите граждани.

ЕС подготвя 1 млрд. евро помощ за Тунис

ЕС подготвя 1 млрд. евро помощ за Тунис

Средствата са за заздравяване на икономиката и справяне с миграцията

Броят на мигрантите от Тунис също се увеличава, тъй като страната е изправена пред мрачна икономика и надвиснала криза в публичните финанси.

ЕС също така предложи на Тунис около 1 млрд. евро за подпомагане на държавните финанси, ако страната се съгласи с програмата на Международния валутен фонд, която включва намаляване на субсидиите и преструктуриране на държавните дружества.