Еърбъс A320-200 на Air Arabia Maroc, с регистрация CN-NMO, изпълняващ полет 3O-437 от Казабланка (Мароко) до истанбулското летище "Сабиха Гьокчен" на 10 юли, сряда, е изминал цялото разстояние, докато пилотите са се опитвали се да се справят с управлението на машината поради технически дефект. Тази информация съобщи специализираният блог за авиационни инциденти Aviation Herald.

Самолетът излетял от Казабланка със закъснение поради извършване на техническа поддръжка и още набирайки височина, екипажът съобщил за проблеми с контрола на машината. Според информацията самолетът не можел да лети в права посока и имал непрекъснат наклон. След консултации с диспечера и екипа по поддръжката е било решено полетът да продължи до Истанбул, където самолетът кацнал нормално около четири часа по-късно.

Самолетът не успял да излети за обратния полет и все още е на земята в Истанбул около 12 часа след кацането.

Според информацията, получена от The Aviation Herald машината е летяла с непрекъснат крен (наклон) повече от 3 градуса наляво, като екипажът е трябвало да прилага корекции с кормилото (опашната перка) над допустимото ограничение, за да коригира крена. Екипажът е инструктиран да продължи към Истанбул, тъй като в Казабланка не е имало заместващ екипаж.

Допълнителна информация, получена от Aviation Herald, показва, че важен механизъм за контрол на полета е бил ремонтиран точно преди излитането на самолета.

Гума на основния колесник се откачи при излитане на Боинг 757

Гума на основния колесник се откачи при излитане на Боинг 757

Инцидентът се разследва