Разследващите катастрофата на самолета на China Eastern Airlines, проверяват дали тя не се дължи на умишлено действие в пилотската кабина, без да са открити доказателства за техническа неизправност, съобщиха за Ройтерс двама души, информирани по въпроса.

Американският вестник The Wall Street Journal съобщи във вторник, че данните от една от черните кутии на катастрофиралия самолет "Боинг" 737-800 показват, че някой в ​​пилотската кабина умишлено е разбил самолета, позовавайки се на хора, запознати с предварителната оценка на американски служители, разчели данните на записващото устройство.

Компанията "Боинг", производител на самолета, и Националното бюро за безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) отказаха коментар и преадресираха въпросите към китайските регулатори.

Китайската администрация за гражданска авиация (CAAC), която ръководи разследването, не отговори веднага на искане за коментар.

"Боинг" 737-800, на път от Кунмин до Гуанджоу, се разби на 21 март в планините на региона Гуанси, след внезапно падане от крейсерска височина, убивайки всички 123 пътници и девет членове на екипажа на борда.

Това се превърна в най-смъртоносната авиационна катастрофа в континентален Китай от 28 години.

Пилотите не са отговорили на многократни обаждания от диспечерите на полети и близките самолети по време на бързото спускане, съобщиха властите. Един източник каза пред Ройтерс, че разследващите проверяват дали катастрофата е била предизвикана от "умишлено" действие.

CAAC заяви на 11 април в отговор на слуховете в интернет за умишлена катастрофа, че спекулацията "сериозно е подвела обществеността" и "попречила на работата по разследването на произшествието".

Китайската авиокомпания не отговори веднага на искане за коментар. The Wall Street Journal съобщи, че авиокомпанията е посочила в изявление, че не са се появили доказателства, които да определят дали има проблеми със самолета.

Моделът 737-800 е широко разпространен предшественик на "Боинг" 737 MAX, но не е оборудван със системите, които се оказаха свързани с фатални катастрофи на 737-MAX през 2018 и 2019 г., което доведе до продължително спиране на модела MAX.

ЕС одобри експлоатацията на "Боинг" 737 MAX

ЕС одобри експлоатацията на "Боинг" 737 MAX

Самолетът бе приземен за 22 месеца след две фатални катастрофи

China Eastern Airlines спря целия си флот от самолети "Боинг" 737-800 след катастрофата, но възобнови полетите с тях в средата на април, решение, широко разглеждано по това време като изключващо всякакви непосредствени нови опасения за безопасността на най-широко използвания модел на "Боинг".

Председателят на NTSB Дженифър Хоменди каза в интервю за Ройтерс на 10 май, че следователите от Бюрото и "Боинг" са пътували до Китай, за да помогнат на китайското разследване. Тя отбеляза, че разследването не е установило проблеми с безопасността, които да изискват спешни действия.

Хоменди каза, че ако Бюрото имаше някакви опасения за безопасността, то щеше да "издаде спешни препоръки за безопасност".

NTSB помогна на китайските следователи при прегледа на черните кутии в американската си лаборатория във Вашингтон по искане на Китай, въпреки политическото напрежение между страните.

CAAC каза, че NTSB е потвърдило, че не е разпространило информация за катастрофата в Китай в медиите, съобщи държавният китайски англоезичен вестник Global Times.

Съставянето на окончателен доклад за причините може да отнеме две или повече години, казаха китайски служители. Според анализатори повечето катастрофи са причинени от комбинация от човешки и технически фактори.

Умишлените катастрофи са изключително редки в световен мащаб. Експертите отбелязаха, че последната хипотеза е останала отворена дали действието произтича от действията на един от пилотите, действащ самостоятелно, или резултат от борба или нахлуване в кабината, но източници подчертават, че засега нищо не е потвърдено.

Диктофонът на пилотската кабина е бил повреден по време на катастрофата и не е ясно дали следователите са успели да извлекат някаква информация от него.

През март 2015 г. вторият пилот на самолет на Germanwings умишлено разби самолет "Еърбъс" A320 във Франция, убивайки всички 150 на борда.

Френските следователи установиха, че 27-годишният мъж е страдал от предполагаем "психотичен депресивен епизод", скрит от работодателя му.

Китайски самолет се запали при излитане, има пострадали

Китайски самолет се запали при излитане, има пострадали

Самолетът е излязъл от пистата