Световната продоволствена програма на ООН (СПП) заяви в петък, че спира хранителната помощ в Етиопия поради широко разпространената кражба на дарения, ден след като Съединените щати обявиха, че правят същото, предава Ройтерс.

Повече от 20 милиона души се нуждаят от хранителна помощ във втората по население нация в Африка, до голяма степен поради най-голямата суша в Африканския рог от десетилетия и двугодишния конфликт в Северна Етиопия, отнел живота на десетки хиляди души.

СПП помогна на 7 милиона души, засегнати от тези две кризи, докато Съединените щати са най-големият донор на Етиопия, предоставяйки 1,8 милиарда долара хуманитарна помощ през 2022 г.

Нито СПП, нито Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) дадоха подробности за отклоняването на помощта, довело до техните решения.

Но вътрешен брифинг на група чуждестранни донори, видян от Ройтерс, каза, че USAID смята, че храната е била пренасочена към етиопските военни части като част от схема, оркестрирана от федерални и регионални правителствени структури.

Говорители на правителството на Етиопия, военното министерство и министерството на външните работи не са отговорили на исканията на Ройтерс за коментар.

"Първата ни грижа са милионите гладни хора, които зависят от нашата подкрепа, и нашите екипи ще работят неуморно с всички партньори, за да възобновим дейността си възможно най-скоро", каза изпълнителният директор на СПП Синди Маккейн в изявление.

Маккейн каза, че приветства ангажимента на етиопското правителство да разследва и потърси отговорност от виновните за кражбите, повтаряйки коментарите, направени от американски официални лица в четвъртък.

От СПП заявиха, че хранителната помощ за деца, бременни и кърмещи жени, програмите за хранене в училище и дейностите за изграждане на устойчивостта на фермерите и скотовъдците ще продължат без прекъсване.

USAID и СПП спряха хранителната помощ миналия месец за северния регион Тиграй, където двугодишната гражданска война приключи с прекратяване на огъня миналия ноември, заявявайки, че големи количества помощ са били отклонени и продадени.

Хуманитарни работници в Тиграй, където милиони гладуват, каза, че хранителните запаси са били напълно изчерпани в резултат на това, оставяйки хуманитарните агенции неспособни да помогнат на хората, разселени от конфликта.

110 000 тона украинско зърно са изпратени на Етиопия и Сомалия

110 000 тона украинско зърно са изпратени на Етиопия и Сомалия

В рамките на програмата "Зърно от Украйна"