Учени от САЩ изразиха опасения за забавяне в доставките на ваксината срещу новия вирус АH1N1, по-познат като „свински грип".

Това се случва в момента, в който в някои щати е обявена епидемия от заболяването, съобщи БиБиСи.

Според Ан Шучат от Центъра за изследване и превенция на заболявания до края на месеца ще има възможност за разпространение на около 28 милиона дози ваксини. Това е доста по-малко от очакваните поне 40 милиона, отбелязва медията.
За момента са готови 11 милиона от дозите.

Лекарката отбеляза, че новият вирус се развива най-бързо и най-тежко при децата. По думите й броят на починалите деца от свински грип е значително по-голям от жертвите на сезонния грип.

Тя посочи, че от 30 август до момента от грипен вирус са загинали 43 деца. За 38 от тях е потвърдено, че са жертва на АH1N1.

Това е изкючително стряскаща статистика. Някои от тези деца са били напълно здрави, коментира Шучат. Тя допълни, че новият вирус се е разпространил в 41 щата, като броят на заболелите продължава да се увеличава.

В средата на септември фармацевтичната компания MedImmune оповести, че до края на месеца ще е готова да започне доставки на ваксина срещу пандемичния вирус A(H1N1) в рамките на САЩ. Месец преди това от Белия дом призоваха за забързване в работата около разработването на ваксини срещу новия грип.