Седем души в руската република Якутия в Далечния изток са починали, а двама са в кома, след като са консумирали разреден дезинфектант за ръце, широко достъпен по време на пандемията от новия коронавирус (COVID-19), информира "Франс прес".

В изявление на Следствения комитет на Русия се уточнява, че група от деветима местни жители са се разболели тежко в село Томтор, след като са консумирали разреден дезинфектант за ръце, който са закупили в местен магазин.

Следователите добавиха, че са намерили 5-литрова метална кутия без бандерол на мястото на инцидента.

Изследванията за съдържанието ѝ са показали, че тя съдържала 69% метанол, промишлен алкохол, който не трябва да се пие.

Първите три жертви са починали на място, докато други шестима са били откарани с медицински самолети до регионалната столица Якутск. Четирима са починали в болница.

В момента лекарите се борят за спасяването на живота на останалите двама - 48-годишна жена и 32-годишен мъж, и двамата в кома и на командно дишане, уточниха здравните власти.

Вчера здравните власти в Якутия забраниха продажбата на дезинфектант за ръце на базата на метанол.

Образувано е наказателно производство за "причиняване на смърт по непредпазливост".

Консумацията на заместители на алкохола заради тяхната ниска цена не е необичайна в по-бедните краища на Русия.

През 2016 г. над 100 души се натровиха в Иркутска област в Сибир след консумация на лосион за вана, като 78 от тях починаха.

Най-малко 48 руснаци си отидоха, пили лосион

Най-малко 48 руснаци си отидоха, пили лосион

Десетки са в изключително тежко състояние

Продуктът за баня също съдържаше метанол, който при разграждане образува нервни токсини, често причинявайки слепота и фатална дихателна недостатъчност.

Въпреки че консумацията на алкохол в Русия намаля през последните години, покупките скочиха, след като властите наложиха блокада през март.

По това време губернаторът на Якутск наложи едноседмична забрана за продажба на алкохол в града и няколко близки района.

Жертвите на лосиона в Русия вече са 72-ма

Жертвите на лосиона в Русия вече са 72-ма

Путин разпореди правителството да въведе по-строги закони