Въпросът за разполагането на миротворци от ООН в Донбас отдавна не се повдига на преговорните платформи, заяви ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин в интервю за РИА Новости.

"Този въпрос отдавна не е повдигнат на дневен ред в преговорните платформи. Но ако се върнем към позицията си, когато този въпрос наистина беше на дневен ред Виждаме миротворците на ООН, нека го наречем така, само като хора, които изпълняват функциите за сигурност на ОССЕ ", каза Пушилин.

Без Великденско примирие в Донбас

Без Великденско примирие в Донбас

Русия съобщи новината

Той също така припомни, че такава перспектива е била обсъдена, Русия е внесла съответната резолюция в Съвета за сигурност на ООН, но тя все още остава без отговор.

"Не разбирам къде може да се намери компромис тук, защото със сигурност Украйна, когато повдигаха въпроса за миротворците, те видяха повторение в някои балкански страни, където миротворците на ООН трябваше да помогнат на Украйна да изчисти Донбас", добави шеф на самопровъзгласилата се ДНР.

Той също така изрази мнение, че Киев се е отдалечил от темата за миротворците на ООН, когато е осъзнал невъзможността за такъв сценарий.

Украйна: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за разрешаване на конфликта в Донбас

Украйна: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за разрешаване на конфликта в Донбас

Иска Западът да предприеме ефективни мерки за възпиране на Русия

По-рано руското министерство на външните работи също заяви, че въпросът за въвеждането на миротворческия контингент на ООН в Донбас в момента не е на дневен ред. Преди това ръководителят на Киевската делегация към контактната група по Донбас Леонид Кравчук призова миротворците в региона да бъдат невъзможна задача за Украйна.