Виктория обяви невиждан от година брой новозаразени през изминалото денонощие, след като австралийският щат продължава да се бори с разпространението на Делта варианта на COVID-19 въпреки локдауна, който е в сила от месец, информира ДПА.

Властите съобщиха за 176 новозаразени в рамките на последните 24 часа, което е най-високият брой от една годинаа, като повечето от случаите са регистрирани в град Мелбърн.

Регионалното правителство удължи строгия локдаун поне до 23 септември. Дотогава 70% от 6,6 млн. души в щата трябва да са получили поне една доза ваксина.

Австралия с рекорден брой новозаразени с COVID-19

Австралия с рекорден брой новозаразени с COVID-19

Очаква се пикът на хоспитализациите да е през октомври

В голяма част от щата обаче ограниченията вероятно ще останат в сила до октомври, подчерта премиерът на Виктория Даниел Андрюс.

В момента Виктория се намира в шестия си локдаун.

Бизнесът беше критичен към властите, че не представиха ясна стратегия за излизане от локдауна, като шефът на Търговската камара Пол Гуера призова за план.

Нов Южен Уелс, най-силно засегнатият от вируса щат в Австралия, съобщи за близо 1 300 новозаразени, най-вече в щатската столица Сидни и околията. Там е в сила строг локдаун от повече от два месеца.

Нови COVID-19 рекорди в Австралия въпреки близо два месеца строг локдаун

Нови COVID-19 рекорди в Австралия въпреки близо два месеца строг локдаун

От 13 септември леко ще бъдат разхлабени мерките, но само ваксинираните

Щатският премиер Гладис Береджиклян обаче изтъкна перспективата за международни пътувания за населението, след като 80% от гражданите бъдат напълно ваксинирани.

Австралия, която е с население от 25 млн. души, дълго се опитваше да изкорени вируса напълно, като затвори границите си и наложи строги правила. Въпреки това броят на заразените се увеличава в няколко части на страната поради силно трансмисивния щам Делта.

Досега само 35% от населението е напълно ваксинирано.

Премиерът на Австралия: Covid ограниченията приключват при поне 70% ваксинация

Премиерът на Австралия: Covid ограниченията приключват при поне 70% ваксинация

При 80%, ваксинираните австралийци ще имат свободата да пътуват между щатите