Предводителят Шоко Асахара Предводителят на сектата "Аум Шинрикио" Шоко Асахара беше осъден на смърт чрез обесване за редица престъпления, включително газовата атака в токийското метро през март 1995 г.

Това решение съдът прие след като делото продължи почти осем години.

Той призна 48-годишният полусляп проповедник за виновен по всичките 13 предявени му обвинения, свързани с убийството на 27 души, отвличане на хора, незаконно производство на оръжия.

Най-тежките обвинения бяха – разпръскването на нервно-паралитичен газ зарин в токийското метро през март 1995 г., подобна газова атака в град Мацумото година по-рано, а така също убийството на цялото семейство на адвоката, защитаващ жертвите на сектата.

Сградата на съда в Токио беше обкръжена от спецполицаи с бронежилетки, шлемове и тежко въоръжение.

Преди вкарването на пленника в съда е бил използван заблуждаващ конвой от автомобили и автобуси.

В заседателната зала за публиката са били отредени само 38 места, които са били разпределени чрез лотария между 4 700 души, желаещи да присъстват на произнасянето на присъдата на човека, когото прокурора нарече “най-опасният престъпник в криминалната история на Япония.”

Асахара стана 189-ят арестуван член на сектата, като преди него на смърт бяха осъдени още 11 други ръководители.

Нито една от произнесените присъди не е била изпълнена – всички са обжалвани. По подобен път ще действат и адвокатите на Асахара.. Делото започна през април 1996 г. За това време бяха разпитани повече от 170 свидетели.

Самият Асахара, чието истинско име е Тидзуо Мацумото, не се призна за виновен, като мълчеше през по-голямата част от процеса, не разговаряйки дори с адвокатите си.

В сектата "Аум Шинрикио" през първата половина на 90-те години са членували над 35 000 души, отрекли се от семействата си.

Главната цел на учението на сектантите беше предсказването на скорошния край на света, както и последната война между доброто и злото.

Към настоящия момент в сектата членуват по-малко от 2000 души.