Смъртоносното замърсяване с фини прахови частици в четири от пет страни е надхвърлило препоръките на Световната здравна организация (СЗО) миналата година въпреки блокадите, наложени заради COVID-19, се казва в доклад, цитиран от "Франс прес"

Частичното или пълно спиране на транспорта и промишлеността в продължение на месеци през 2020 г. е намалило средните нива на така нареченото замърсяване с фини прахови частици (PM2,5) в целия свят, включително в големите градове, установява докладът за качеството на въздуха.

Концентрациите на съкращаващите живота частици от замърсяването от трафика и изгарянето на изкопаеми горива са спаднали с 11% в Пекин, 13% в Чикаго, 15% в Ню Делхи, 16% в Лондон и 16% в Сеул.

CO2 замърсяването се възстановява бързо, климатичните цели застрашени

CO2 замърсяването се възстановява бързо, климатичните цели застрашени

Глобалните емисии на CO2 са се върнали на нивата отпреди пандемията

В най-малко 60 процента от градовете в Индия се е дишало по-добре през миналата година, отколкото през 2019 г., и всички те са имали по-чист въздух в сравнение с 2018 г.

"Много части на света преживяха безпрецедентни - но краткотрайни - подобрения в качеството на въздуха през 2020 г.", отбеляза Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) и съавтор на доклада.

"Това означаваше десетки хиляди избегнати смъртни случаи от замърсяване на въздуха", допълни той.

Оранжево небе над Пекин вследствие на пустинна буря и рекордни нива на замърсяване

Оранжево небе над Пекин вследствие на пустинна буря и рекордни нива на замърсяване

Индексите за качеството на въздуха регистрираха "опасно" ниво от 999

Но само 24 от 106 наблюдавани страни са спазили насоките на СЗО за безопасност, се изтъква в доклада, базиран на най-голямата база данни в света за измервания на замърсяването на въздуха.

Китай и много южноазиатски страни са имали PM2,5 замърсяване няколко пъти по-голямо от препоръчваните от СЗО прагове, а в някои региони концентрацията е била шест до осем пъти по-висока.

Двадесет и два от по-замърсените града в света са в Индия.

Бангладеш, Пакистан, Индия, Монголия и Афганистан са със средногодишни концентрации на PM2,5 между 77 и 47 микрограма на кубичен метър (мкг/м3) въздух.

Замърсяването на въздуха значително повишава риска от безплодие

Замърсяването на въздуха значително повишава риска от безплодие

Това е установил анализът на 18 000 двойки в Китай

ООН казва, че плътността на PM2,5 не трябва да надвишава 25 мкг/м3 за всеки 24-часов период или 10 мкг/м3, осреднени за цялата година.

Най-замърсените столици в света през миналата година са били Ню Делхи (84 мкг/м3) и Дака (77 мкг/м3), като Джакарта, Катманду, Исламабад, Ханой и Пекин са в топ 20.

Около половината от всички европейски градове надхвърлят предложените от СЗО ограничения.

Докладът отбелязва, че нивата на замърсяване на въздуха са се влошили през 2020 г., която заедно с 2016 г. е най-горещата година в историята, от климатичните промени.

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Сред рисковите фактори са възраст, тютюнопушене и генетика

Горските пожари, подхранвани от горещи вълни, доведоха до изключително високи нива на замърсяване в Калифорния, Южна Америка и Австралия.

Замърсяването на въздуха съкращава човешкия живот средно с близо три години и причинява над осем милиона преждевременни смъртни случаи годишно, установиха по-ранни проучвания.

СЗО изчислява 4,2 млн. смъртни случая от замърсяване на въздуха на открито, но е подценила въздействието върху сърдечно-съдовите заболявания, показаха неотдавнашни изследвания.

Средната продължителност на живота е намалена с 4,1 години в Китай, 3,9 години в Индия и 3,8 години в Пакистан.

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Близо 125 000 смъртни случаи годишно биха могли да бъдат спасени

В Европа продължителността на живота е съкратена с осем месеца.

Фините прахови частици PM2,5 проникват дълбоко в белите дробове и навлизат в кръвта. През 2013 г. СЗО ги класифицира като причинител на рак.

"Този ​​доклад подчертава, че неотложните действия са едновременно възможни и необходими", изтъква изпълнителният директор на IQAir Франк Хамес.

В сравнение с други причини за преждевременна смърт, замърсяването на въздуха по света убива 19 пъти повече хора всяка година от маларията, девет пъти повече от ХИВ/СПИН и три пъти повече от алкохола.