Снимка с турския президент Реджеп Ердоган стана причина Месут Йозил да обяви решението си за напускане на националния отбор по футбол на Германия, съобщи в. "Хюриет".

"Подобно на много хора, моето потекло се проследява обратно в повече от една страна. Аз съм израснал в Германия, но семейният ми произход има корените си в Турция ", написа в профила си футболистът.

"След дълго решение прецених, че няма да играя за националния отбор, докато усещам това чувство на расизъм и липсата на уважение. До момента съм носел екипа на Германия с гордост и вълнение, но сега не е така", завършва Месут Йозил.

"Имам две сърца - едното е немско, а другото е турско." Това уточни Месут Йозил.

Той разкри, че за пръв път се е срещнал с Ердоган през 2010 г., след като президентът и германският канцлер Ангела Меркел са гледали заедно мач между Германия и Турция.

Ердоган: Няма да забравим опита за преврат

Ердоган: Няма да забравим опита за преврат

Той коства живота на 250 души, а стотици хиляди бяха съдени, арестувани или уволнени

С изявленията си Йозил иска да сложи точка на появилата се дискусия за неговата лоялност. Футболистът посочи, че снимката му с Ердоган не е целяла политическа пропаганда, а още по-малко може да се търси неговата подкрепа за дадена политика.

Трите лица на Ердоган

Трите лица на Ердоган

Той започна политическата си кариера като реформатор...

Аз съм футболист, а не политик, отсича Месут Йозил. Той се снима с Ердоган по време на неговата визита в Лондон. Месут Йозил позира с фланелката на Арсенал. С турския президент се снимаха Дженк Тосун от Евъртън и Илкай Гюндоган от Манчестър сити.

Месут Йозил и Илкай Гюндоган, и двамата родени в Гелзенкирхен, в германската Рурска област, съзнателно или просто от глупост се хванаха в изкуствената засада, поставена им от Ердоган. Да, впоследствие Гюндоган го нарече жест на обикновена любезност, но това не попречи на ердогановата Партия на справедливостта и развитието веднага да качи в социалните мрежи снимката с "турските футболисти от Premier League". Това коментира "Дойче веле".

Националисти отдавна критикуват Йозил, че за своите всички мачове в националния отбор той нито веднъж не е пял националния химн на Германия.

Месут Йозил има 92 мача и 23 гола за първия отбор, 16 срещи с пет гола за младежите и четири гола в 11 мача за юношите до 19 години.

Германия е дом на над 3 млн. турци.