Военното разузнаване на САЩ през ноември е предупредило служители на Белия дом, че в китайския град Ухан се разпространява зараза, която представлява заплаха за населението, информира ABC News.

Националният център за медицинско разузнаване (NCMI), който е структура към американските военни, е предоставил още през ноември миналата година подробна тревожна информация за това, което сега е известно като COVID-19, след анализ на придобити дигитални данни и сателитни изображения.

Тръмп бил предупреден за унищожителния ефект на коронавируса още януари

Тръмп бил предупреден за унищожителния ефект на коронавируса още януари

Записките са на Питър Наваро, икономически съветник на Тръмп

Докладът на военното разузнаване е предупредил, че неконтролираната зараза може да представлява заплаха за американските сили в Азия. Според един от източниците, цитиран от ABC News, "анализаторите заключиха, че това може да е катаклизмично събитие".

Източникът е уточнил, че докладът "след това е бил предоставян многократно" на Белия дом, съвместния щаб на Пентагона и Агенцията за военно разузнаване.

Докладът на разузнаването също така е бил разпратен до Съвета за национална сигурност, както и до хора, взимащи решения в рамките на федералното правителство през декември. Според ABC информацията се е появила с подробно обяснение в ежедневния доклад от службите, предназначен за президента на САЩ Доналд Тръмп.

Уточнява се, че въпросната разузнавателна информация е циркулирала по поверителни канали в американското правителство около Деня на благодарността, биейки тревога, че китайското държавно ръководство е знаело, че епидемията е излязла извън контрол, запазвайки информацията в тайна от здравните служби и чуждестранните правителства.

"Времето на информационната страна на разузнавателната информация може да се върне по-назад, отколкото обсъждаме", изтъкнал източникът, цитиран от ABC, за първите информации от Ухан, като допълнил: "Но това определено беше отбелязано в края на ноември като нещо, което военните трябваше да вземат предвид."

Припомняме, че широката световна общественост разбра за заразата чак в края на декември 2019 година. Съществува версия, която се заклеймява като конспиративна теория, че военните на САЩ, които са провеждали съвместни учения с китайските си колеги точно в град Ухан през есента на миналата година, са създали лабораторно вируса.