Спряха по спешност единствената атомна електроцентрала в Иран, съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на иранската държавна телевизия.

Централата в южния пристанищен град Бушер е била спряна в събота заради авария и няма да работи между 3 и 4 дни.

Представител на електрическа компания "Таванир" обясни, че може да има прекъсвания на електрозахранването.

Това е първият случай, в който Иран съобщава за аварийно спиране на централата в Бушер. Съоръжението беше включено в мрежата през 2011 г. с помощта на Русия. Изискването е Иран да изпраща отработените горивни пръти от реактора обратно в Русия като мярка за неразпространение на ядрено оръжие и материали.

Израел зове САЩ и Европа да се събудят, преди да се върнат към ядрената сделка с Иран

Израел зове САЩ и Европа да се събудят, преди да се върнат към ядрената сделка с Иран

"Не трябва да се позволява на един режим на брутални палачи да разполага с оръжия за масово изтребление"

Ден по-рано "Таванир" съобщи, че АЕЦ-ът е в ремонт, но не предостави повече информация. Според компанията ремонтните дейности ще продължат до петък.

През март заместник-ръководителят на Агенцията за атомна енергия на Иран заяви, че централата може да спре работа. Причината е, че страната не може да осигурява части и оборудване за нея от Русия поради санкциите, наложени от САЩ през 2018 г.

Атомната централа се снабдява с уран, произведен в Русия, а не в Иран.

Централата е под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия към ООН.

Изграждането на централата започва при управлението на иранския шах през 70-те години на XX век. След Ислямската революция през 1979 г. АЕЦ-ът няколко пъти е ставала мишена при иранско-иракската война. По-късно Русия завършва строителството й.

Тъй като е в близост до активни разломни линии, централата е построена по такъв начин, че да издържа на силни ни трусове. През последните дни не е имало съобщения за значителни земетресения в района.

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Коментар на Кремъл