Най-малко 130 души са загинали и над 1100 са ранени в резултат на торнадото, което опустоши американския град Джоплин в щата Мисури, съобщиха световните агенции, като се позовават на местните власти.

Около 750 човека се намират в болница, а над 1500 души са в неизвестност.

Според метеоролозите торнадото, поразило 50-хилядния град, е най-смъртоносното в страната от 1953 година, когато загиват 116 души.

Стихията е разрушила близо 2000 хиляди сгради, сред които домове, офиси, болница и училище. То буквално изравнило със земята цели квартали, опустошавайки ивица с дължина 10 км.

Скоростта на вятъра вътре с смерча е достигала 350 км/час. Отломки на къщи и автомобили са разхвърляни в радиус от 100 км, заяви началникът на местната противопожарна служба Мич Рендълс, чиято къща също е разрушена.

Местните власти изтъкват, че броят на жертвите е можело да бъде по-голям, ако навреме не са били взети мерки за предупреждаване на населението.

19души са спасени досега, заяви губернаторът на Мисури Джей Никсън на пресконференция в Джоплин.

25 сирени са известили жителите на Джоплин за приближаването на торнадо 20 минути преди стихията да удари градчето привечер, съобщи ИТАР-ТАСС. Нови силни бури и възможни торнада се очакват в Мисури, Оклахома и Канзас през следващите дни, според метеорологичния уебсайт Accuweather, предаде ДПА.