Стотици слонове са умрели мистериозно в прочутата делта на река Окаванго в Ботсвана. Това обяви ръководителят на отдела за дивата природа, като изключи бракониерство, тъй като бивните им са намерени непокътнати, съобщава "Франс прес".

Страната, която се намира в Южна Африка, и която няма излаз на море, има най-голямата популация на слонове в света, като тя се изчислява на около 130 000 броя.

На 50 години в Кения почина Тим, един от последните големи слонове с огромни бивни

На 50 години в Кения почина Тим, един от последните големи слонове с огромни бивни

Той живееше в природозащитна зона с площ от над 49 611 кв. км

"Имахме информация за 356 мъртви слона в района на север от делтата на Окаванго, а ние потвърдихме 275 досега", уточни Сирил Таоло, изпълняващ длъжността директор на отдела за дивата природа и националните паркове.

Той каза, че причината за смъртта тепърва ще се установява, като се изключва отравяне с антракс.

"Не подозираме бракониерство, тъй като животните бяха намерени с бивни", посочи той.

Проби са събрани и изпратени в Южна Африка, Зимбабве и Канада за тестване.

Подобни измирания на слонове бяха съобщени за първи път през май, когато властите откриха 12 трупа само за седмица в две села в северозападната част на страната.

В Ботсвана обмислят да правят храна за домашни животни от слонско месо

В Ботсвана обмислят да правят храна за домашни животни от слонско месо

В африканската държава има около 130 000 слона

Сигналът за последните открити слонски трупове е подаден от благотворителната организация за опазване на дивата природа "Слонове без граници" (EWB), чийто конфиденциален доклад, отнасящ се до 356 мъртви слона, е изтекъл в медиите вчера.

"Слонове без граници" подозират, че слоновете умират в района от около три месеца.

Според доклада от 19 юни 2020 г. "70 процента от труповете на слонове се смятат за скорошни, починали преди около месец, а 30 процента от труповете изглеждаха свежи, като варират от един ден до две седмици".

"Имаше сериозни доказателства, показващи, че слонове от всички възрасти и полове умират", се казва в доклада, създаден от директора на "Слонове без граници" Майк Чейс.

Няколко живи слона са изглеждали слаби, летаргични и изморени, като някои от тях показват признаци на дезориентация, затруднено ходене или накуцване, допълниха от "Слонове без граници".

"Един слон беше наблюдаван, ходейки в кръгове, неспособен да промени посоката, въпреки че е насърчен от други членове на стадото", се казва в доклада.