Здравните власти в САЩ обявиха над 160 000 заразени с новия коронавирус (COVID-19) в рамките на последните 24 часа, като това е първото денонощие с над 150 000 заразени в страната от началото на епидемията - тревожен рекорд, който беше регистриран малко повече от седмица, след като страната за първи път регистрира 100 000 заразени за едно денонощие.

Епидемията достигна до кризисни нива в голяма част от страната, особено в Средния Запад, като ръководители на болници предупреждават за изчерпващия се брой легла и след като вече започват да се използват мобилни морги. Повече от 100 000 заразени с коронавируса са обявявани в национален мащаб всеки ден от 4 ноември насам, а шест от последните девет дни са подобрявали предишния рекорд.

Коронавирус: САЩ с над 140 000 заразени и близо 1500 починали за денонощие

Коронавирус: САЩ с над 140 000 заразени и близо 1500 починали за денонощие

10,4 милиона случая и 241 809 починали от началото на пандемията

Хоспитализациите за COVID-19 също са рекорден брой през последното денонощие в САЩ, като нараснаха до 67 096 души. Това е третото денонощие подред с рекорден брой, а числото се удвои само за пет седмици.

Починалите също нарастват, като те са средно над 1000 всеки ден. САЩ са начело на световната класация по брой на заразените и починалите от началото на пандемията - 10 555 469 заразени, от които 242 435 са починали

В щата Илинойс, където през последната седмица са регистрирани 75 000 заразени, губернаторът Прицкър предположи, че скоро може да издаде заповед за налагане на карантина, съобщава "Ню Йорк таймс".

"Свършваме времето и изчерпваме възможностите", подчерта Прицкър, който се скара на местните власти в някои части на щата за пренебрегването на правилата за маски и ограниченията за бизнеса.

Броят на заразените се увеличава в 46 щата и се задържа на относително стабилни нива в четири. Нито един щат не регистрира намаляване на заразените. Тридесет и един щата - от Аляска и Айдахо на запад до Кънектикът и Ню Хемпшър на изток - добавиха повече заразени през 7-дневния период, приключващ в сряда, отколкото през която и да е предходна седмица на пандемията. Върмонт, Юта и Орегон са сред поне 10 щата с рекорден брой заразени.

Калифорния е вторият американски щат с над 1 млн. души с Covid-19

Калифорния е вторият американски щат с над 1 млн. души с Covid-19

В Калифорния са починали повече от 18 000 души

Но перспективите са особено лоши в района на Големите езера. Щатите Пенсилвания, Индиана и Минесота подобриха предишните си 24-часови рекорди с повече от 1000 заразени. Губернаторът на Охайо Майк ДеУайн предупреди, че хоспитализациите са скочили до рекордни нива. Уисконсин надмина 300 000 регистрирани заразени тази седмица, ръст от над 130 000 заразени само за месец.

"COVID-19 е навсякъде в нашия щат: навсякъде е лошо и навсякъде се влошава", подчерта Джули Вилемс Ван Дайк, заместник-секретар на Министерството на здравеопазването в Уисконсин.

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут обяви нови ограничения за събирания, като ги ограничи до 10 души, независимо дали са вътре или навън, и издаде законово необвързващ съвет "останете у дома". Управляващите града предупредиха, че без незабавни действия болниците в Чикаго скоро могат да бъдат затруднени да приемат пациенти.

Но търпението с ограниченията заради коронавируса вече е изчерпано в някои части на Илинойс, където смесица от правила и неравномерно прилагане са разочаровали някои собственици на компании и политици.