Най-малко 39 души са починали от свински грип в Русия от миналия месец. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на свои изчисления на базата на официалните данни. Повече от половината случаи са обявени в последната седмица.

Здравните власти във Волгоград са съобщили пред държавната новинарска агенция РИА Новости, че 11 души са починали от вируса и близо 50 училища са обявили карантина.

Един смъртен случай от свински грип е регистриран в Москва, съобщават местните власти.

Шест смъртни случаи, свързани с вируса, са регистрирани в Ростов, а пет – в Санкт Петербург.

Преди това четирима възрастни и едно дете са починали от вируса в севернокавказкия регион Дагестан. Има смъртни случаи и в Екатеринбург.

Смъртни случаи от свински грип са регистрирани също в района на Кострома, Тамбов и Калининград.

Здравните власти смятат, че тази седмица са били взети всички необходими мерки, за да се предотврати разпространението на вируса.

От началото на годината 18 души са починали от свински грип в Армения. В съседна Грузия са регистрирани три смъртни случая.

В Иран свинският грип е взел 112 жертви, а над 1000 са хоспитализирани от средата на ноември.

Голяма епидемия на H1N1 принуди Световната здравна организация да обяви тревога за пандемия през януари 2009 г., след като вирусът се разпространи от Мексико и САЩ. Епидемията уби около 18 500 души в 214 държави. Тревогата бе вдигната през август 2010 година.