Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че "токсична смес" от ниско ваксинално покритие и ниски нива на тестване създавало плодородна почва за нови варианти на COVID-19, предаде "Франс прес".

СЗО отбеляза, че мерките за спиране на глобално доминиращия вариант "Делта" щели да попречат и на "Омикрон", открит за първи път през ноември в Южна Африка и който впоследствие разтърси страните по света.

Създателят на една от ваксините: Имунизираните няма да изкарат тежко Омикрон

Създателят на една от ваксините: Имунизираните няма да изкарат тежко Омикрон

Според Угур Шахин няма място за паника

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус призова страните да оптимизират своите обществени здравни и социални мерки, за да контролират разпространението на COVID-19.

Той каза също, че страните трябвало да гарантират, че високорисковите и уязвими хора са напълно ваксинирани "незабавно".

Тедрос напомни, че докато глобалното внимание се насочва към "Омикрон", светът вече се бори със "силно предавания, опасен" вариант "Делта", който в момента е наличен при почти всички заразени в световен мащаб.

ЕК призова за всекидневен преглед на мерките и масови бустери заради Омикрон

ЕК призова за всекидневен преглед на мерките и масови бустери заради Омикрон

Pfizer/BionTech и Moderna ще доставят още 360 милиона дози до края на март

"Трябва да използваме инструментите, с които вече разполагаме, за да предотвратим предаването и да спасим животи от Делта. А ако направим това, ще предотвратим предаването и ще спасим животи от Омикрон", настоя Тедрос на пресконференция.

"Но ако страните и хората не направят това, което трябва да направят, за да спрат предаването на Делта, те също няма да спрат Омикрон. В световен мащаб имаме токсична смес от ниско ваксинално покритие и много ниско тестване - рецепта за размножаване и усилване на варианти. Ето защо ние продължаваме да призоваваме страните да... осигурят справедлив достъп до ваксини, тестове и терапевтични средства по целия свят", изтъкна шефът на СЗО.

Ива Христова: Ваксините ще действат срещу "Омикрон"

Ива Христова: Ваксините ще действат срещу "Омикрон"

Още е рано да се говори за пета вълна на коронавируса