Екваториална Гвинея потвърди първо огнище на маргбурска треска - силно заразна и смъртоносна болест, съобщава "Ройтерс".

По данни на Световната здравна организация в страната от вируса са починали вече девет души.

Миналата седмица малката централноафриканска държава постави под карантина над 200 души и ограничи движението в една от провинциите си след откриване на неизвестна хеморагична треска. В съседен Камерун също беше ограничено движението по границата поради опасения от прехвърляне на заразяването.

"Благодарение на бързите и решителни действия от страна на властите на Екваториална Гвинея за потвърждаване на болестта, извънредните мерки за реакция може бързо да бъдат приведени в действие", заяви д-р Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Двама починаха от силно заразния марбургски вирус в Гана

Двама починаха от силно заразния марбургски вирус в Гана

Задава ли се нова епидемия?

Освен деветте смъртни случая Екваториална Гвинея съобщи и за 16 души, за които се предполага, че са заразени с марбургския вирус и проявяват симптоми като треска, умора, повръщане на кръв и диария.

Смъртността вследствие на марбургската треска може да достигне до 88%, по данни на СЗО. Няма одобрени ваксини или установено лечение.

Всички жертви на заболяването до момента са присъствали на погребална церемония.

На 7 февруари местните здравни власти съобщиха за неизвестно заболяване, причиняващо хеморагична треска, и изпратиха проби до лаборатория в Сенегал, която успя да потвърди една от тях като положителна за марбургската вирусна болест.

Извършва се проследяване на контактните лица, които се изолират, а предполагаемите заразени се лекуват.

В Африка предишни огнища и спорадични случаи на марбургска треска са регистрирани в Ангола, Демократична република Конго, Кения, Южна Африка и Уганда, уточнява СЗО. Първото огнище на марбургска треска е потвърдено в Германия през 1967 г. Тогава умират седем души.

Вирусът причини смъртта на повече от 200 души в Ангола през 2005 г. - най-смъртоносното огнище на марбургска треска в историята, съгласно данните на СЗО.