Този месец в бразилска Амазония са регистрирани близо 3000 горски пожара, което е най-много за февруари от началото на записите през 1999 г. насам и според експертите става все по-вероятно поради изменението на климата. Това обобщи АФП.

Бразилският институт за космически изследвания INPE съобщи в сряда, че неговите сателити са регистрирали 2940 пожара досега през този месец, което е с 67% повече от предишния максимум от 1761 пожара, регистрирани през февруари 2007 г., и четири пъти повече от същия месец на миналата година.

"Климатичният фактор със сигурност играе основна роля за тази аномалия", заяви пред АФП Ане Аленкар, научен директор на изследователския институт IPAM Amazonia.

Най-силно е засегната северната част на тропическата гора, особено щатът Рорайма, където се намира резерватът на коренното население яномами.

"Видяхме как Земята счупи... температурни рекорди. Всяка година е най-горещата и това е в синергия с климатични явления" като сушите, каза Аленкар.

Сушата опустоши бразилска Амазония между юни и ноември миналата година, като предизвика огромни пожари, намали или унищожи основните водни запаси, опустоши дивата природа и засегна милиони хора.

В проучване, проведено миналия месец от Световната метеорологична служба (WWA), се казва, че изменението на климата е основният фактор за "изключителната суша" в най-голямата тропическа гора в света.

WWA е научен проект, който има за цел да определи количествено как изменението на климата влияе върху интензивността и вероятността от конкретно екстремно метеорологично събитие.

Обезлесяването на Амазония продължава: Рекордна сеч на дървета през януари

Обезлесяването на Амазония продължава: Рекордна сеч на дървета през януари

Въпреки обещанията на срещата на върха за климата

Подобен екологичен "стрес", казва Аленкар, "създава всички необходими условия всеки пожар да се превърне в голям пожар", като добавя, че някои от пожарите може да са резултат от изсичането на гори за нуждите на селското стопанство.

Данните, публикувани миналия месец, показват, че обезлесяването в бразилска Амазония е намаляло наполовина през миналата година, тъй като правителството на президента Луис Инасио Лула да Силва е засилило контрола върху околната среда.

Сателитното наблюдение е установило, че през миналата година в бразилската част на дъждовната гора са унищожени 5 152 кв. км горски масиви, което е с 50 % по-малко в сравнение с 2022 г.

Това все още представлява загуба, 29 пъти по-голяма от тази на Вашингтон, в бразилския дял от най-голямата тропическа гора в света, чиито дървета, абсорбиращи въглерод, играят жизненоважна роля за ограничаване на изменението на климата.

След като победи крайно десния президент Жаир Болсонаро на избори, които доведоха до разделение през 2022 г., левият ветеран Лула се завърна на поста на 1 януари 2023 г., като обеща "Бразилия се завръща" като партньор в борбата с изменението на климата.

Обезлесяването в Амазония най-лошо от 15 години насам

Обезлесяването в Амазония най-лошо от 15 години насам

То се е увеличило с 22% само за година

Той също така обеща да сложи край на незаконното изсичане на горите в Бразилия до 2030 г.

Съюзникът на агробизнеса Болсонаро (2019-2022 г.) си навлече международни критики за това, че е ръководил 75-процентно увеличение на средногодишното обезлесяване в бразилската Амазония в сравнение с предходното десетилетие.