Потъването на "Титаник" може да е било причинено от огромен пожар на борда, а не от удрянето в айсберг в северната част на Атлантическия океан, твърдят експерти, след като нови доказателства бяха публикувани в подкрепа на теорията, пише британското издание "Индипендънт".

Повече от 1500 пътници загубиха живота си, след като "Титаник" потъна на път за Ню Йорк от Саутхямптън през април 1912 г.

Въпреки че като причина за катастрофата отдавна се определя сблъсъкът в айсберг, появили са се нови доказателства, че е избухнал пожар в корпуса на кораба, който според изследователите се е разразявал незабелязано в продължение на почти три седмици преди удара в айсберга.

Въпреки че експерти преди са признавали теорията за пожар на борда, нов анализ на редки фотографии са накарали учените да изтъкнат пожара като основната причина за гибелта на кораба.

Журналистът Сенан Малоуни, който е прекарал повече от 30 години в изследване на потъването на "Титаник", е проучил фотографии, направени от главните електроинженери на кораба преди да напусне корабостроителницата в Белфаст.

Малоуни успял да констатира дълги черни петна по предната дясна част на корпуса, точно където кораба е бил пробит от айсберга.

Експерти впоследствие са потвърдили, че петната вероятно са били причинени от пожар, започнал в склада за гориво зад едно от котелните помещения на кораба.

Екип от 12 мъже се е опитал да потуши пламъците, но те били твърде големи, достигайки температури до 1000 градуса по Целзий.

Впоследствие, когато "Титаник" се ударил в леда, стоманеният корпус е бил достатъчно слаб, за да бъде пробит.

Служителите на борда са били категорично инструктирани от Брус Исмей, шеф на компанията, построила "Титаник", да не споменават за пожара на никой от 2500-те пътници на кораба.