Близо три четвърти от новозаразените с новия коронавирус (COVID-19) са от 10 страни, концентрирани главно в Америките и Южна Азия. Това обяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от "Гардиън".

Изказвайки се по време на пресконференция, Гебрейесус изтъкна, че глобалната ситуация се влошавала, дори след като Европа изглежда е оставила най-лошото от епидемията зад гърба си.

САЩ на първо място в света по ръст на новите случаи на коронавирус

САЩ на първо място в света по ръст на новите случаи на коронавирус

Между 6 и 9 юни новите случаи на заразени с коронавирус в САЩ са се увеличили с 36,5% от средните нива

Най-голямата заплаха е самодоволството, предупреди той, като призова страните да продължат с "активния контрол", за да се гарантира, че няма да има възстановяване на заразените в онези страни, които преминаха пика на разпространение на заразата.

Тедрос коментира: "Вече са регистрирани над 7 млн. заразени с новия коронавирус и повече от 408 000 починали. Въпреки че ситуацията в Европа се подобрява, на глобално равнище тя се влошава. Повече от 100 000 заразени са регистрирани всеки ден през по-голямата част от последните две седмици.

Вече над 70 000 починали от COVID-19 в Латинска Америка

Вече над 70 000 починали от COVID-19 в Латинска Америка

Мексико счупи рекорда за официално регистрирани заразени за период от 24 часа

Почти 75% от последните заразени идват от 10 страни, предимно в Америките и Южна Азия. Много страни в Африка също преживяват увеличение, въпреки че досега общият брой на заразените там е сравнително малко. Също така наблюдаваме увеличаване на броя на заразените в части от Източна Европа и Централна Азия.

В същото време ние сме окуражени, че някои страни по света виждат положителни признаци. Най-голямата заплаха сега е самодоволството. Проучванията показват, че повечето хора все още са податливи на заразяване. Страните трябва да продължат активното наблюдение и контрол, за да се гарантира, че вирусът не се завръща, особено след като масовите събирания от всякакъв вид започват да се възобновяват. Без подходящи предпазни мерки и контрол, възраждането е реална заплаха."

В Индия вече над 8000 починали от COVID-19

В Индия вече над 8000 починали от COVID-19

През последните 24 часа са починали още 357 души