Трима алпинисти - един от Алабама (САЩ), един от Словакия и третият от Австралия, са загинали в неделя на връх Еверест. Това съобщава "Ню Йорк таймс". Един индиец е изчезнал по време на слизане от най-високия в света връх, съобщават официални лица и водачи на експедиции.

Генералният директор на Министерство на туризма в Непал Динеш Батарай обяви, че американският алпинист - 50-годишният д-р Роланд Ервуд починал близо до върха на планината, на 8400 метра височина. Причината за смъртта му не е известна.

Той е бил част от 15-членен екип, изкачващ Еверест.

Известният швейцарски алпинист Ули Щек загина на Еверест

Известният швейцарски алпинист Ули Щек загина на Еверест

Опитвал се да изкачи върха по рядко използван маршрут

През 2015 г. американецът е оцелял по време на земетресението в Непал, докато се опитвал да се изкачи от северната страна.

Друг служител на министерството съобщи, че по-късно в неделя мъж от Словакия - Владимир Щърба, част от отделна експедиция, също е починал. 48-годишният мъж починал в лагер на височина около 8000 метра.

Австралиецът е идентифициран като 54-годишния Франческо Марчети от компания за изкачвания и експедиции. Той развил височинна болест на около 8600 метра и опитвал да слезе от планината, когато починал.

26-годишният индийски алпинист, който бил част от четвърта експедиция, изчезнал след достигането на върха.

От началото на тазгодишния катерачески сезон на връх Еверест вече има два смъртни случая. С тези от неделя стават общо 5.