Филипинските власти съобщиха в понеделник, че най-малко 25 души са загинали при свлачища и наводнения, причинени от тропическата буря Меги, съобщава Агенция Ройтерс. Бурята удари източното и южното крайбрежие на страната от Югоизточна Азия.

Бурята достигна сушата в неделя с устойчиви ветрове до 65 километра (40 мили) в час и пориви до 80 км/ч (49 мили/ч). Меги е първата буря, която връхлетя архипелага тази година, който вижда около 20 подобни бури годишно.

В източната провинция Лейте бяха открити телата на 22 души, след като бяха затрупани под свлачище, съобщи Джомен Коладо, началник на полицията в град Байбай.

Националната агенция за бедствия, която също уведоми, че трима души са загинали в южния регион Давао, заяви, че докладваните жертви все още подлежат на проверка.

"Имаше свлачища в общности и след това някои от жертвите бяха пометени от наводнения", каза Коладо, добавяйки, че спасителните операции продължават, тъй като най-малко още шест души са в неизвестност.

Снимки, споделени от местното противопожарно бюро в понеделник, показват, че спасителите минават през близо частично потопени домове и копаят за оцелели в засегната от свлачище зона.

Очаква се тропическата буря Меги да отслабне до 45 км в час и да се върне над морето във вторник, съобщиха от държавното метеорологично бюро.

Вулкан изригна във Филипините, предизвика евакуация

Вулкан изригна във Филипините, предизвика евакуация

Повече от 1200 души бяха евакуирани на безопасно място