Земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер е станало в южната част на Тихия океан, предизвиквайки предупреждение за цунами за Нова Зеландия, Вануату, Нова Каледония и други държави в региона, информира "Франс прес", позовавайки се на Геологическата служба на САЩ. 

Земетресението е станало малко след полунощ местно време (15:20 часа българско) на около 415 километра източно от Вао в Нова Каледония на дълбочина 10 километра.

"Опасни вълни от цунами от това земетресение са възможни в рамките на следващите три часа", уточниха от Тихоокеанския център за предупреждение от цунами.

Възможни са вълни, достигащи между 0,3 и един метър над нивото на прилива за някои брегове на Фиджи, Нова Зеландия и Вануату.

По-малки вълни са прогнозирани за други страни в региона, включително Австралия, островите Кук и Американска Самоа.

По-късно Метеорологичната служба на Австралия потвърди, че е имало цунами на остров Лорд Хауи, който се намира на 550 км източно от източните брегове на Австралия. 

Засега няма информации за жертви или сериозни материални щети от земетресението, което първоначално беше регистрирано от Геологическата служба на САЩ с магнитуд 7,5, преди да бъде преразгледано на 7,7 по Рихтер.

Тихоокеанският "Огнен пръстен", където тектонски плочи се сблъскват, изпитва честа сеизмична и вулканична активност.