Руските сили са ударили сграда на Международния комитет на червения кръст в обсадения и разрушен пристанищен град Мариупол в Южна Украйна, съобщава "Франс прес", позовавайки се на украински служител.

В Мариупол окупаторите съзнателно обстрелваха сградата на Международния комитет на Червения кръст, написа украинският омбудсман Людмила Денисова в "Телеграм".

Вражески самолети и артилерия обстрелваха сграда, маркирана с червен кръст на бял фон, което показва наличието на ранени или цивилни хора или на хуманитарен товар, подчертава тя.

Денисова не уточнява кога са нанесени ударите и допълва, че засега няма информация за жертви или ранени при обстрела.

Путин пред Макрон: Решение за Мариупол само ако бойците се предадат

Путин пред Макрон: Решение за Мариупол само ако бойците се предадат

Макрон обясни на Путин, че газ в рубли не е възможно

Руските сили са обградили стратегическия южен град и техният постоянен и безразборен обстрел е убил най-малко 5 000 души, твърдят официални лица. Опасенията обаче са, че общият брой на загиналите може да е дори 10 000 души. В града остават около 160 000 мирни жители, блокирани под обстрел, скрити в убежища без електричество, храна и вода, според свидетелства на хора, успели да избягат от града.

Помощни групи редовно отправят призиви за осигуряването на хуманитарни коридори от Мариупол, където условията са описани като адски, а украинските власти обвиниха руските войски в насилствено депортиране на жители на града в Русия.

Атаката по Драматичния театър в Мариупол шокира света, а няколко дни по-късно местните власти съобщиха и за атака по друго убежище на цивилни жители - по специализираното училище по изкуства.

Зеленски: 100 000 души са обсадени в Мариупол – без храна, вода и лекарства

Зеленски: 100 000 души са обсадени в Мариупол – без храна, вода и лекарства

Хората са под постоянни обстрели