Въоръжените сили на Беларус под прикритието на учения концентрират голям военни и техника на границата с Украйна.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна, позовавайки се на данни от разузнавателните агенции, съобщава УНИАН.

Според Министерството, Беларус е разположил танкове, артилерия, РСЗО, системи за противовъздушна отбрана и инженерно оборудване близо до северните граници на Украйна. Освен това е регистрирано присъствие на наемници от бившата ЧВК "Вагнер".

"Провеждането на учения в граничната зона и в непосредствена близост до атомната електроцентрала в Чернобил създава заплахи за националната сигурност на Украйна и световната сигурност като цяло. Призоваваме служителите на Република Беларус да не допускат трагични грешки за собствената си страна под натиск от Москва и нейните въоръжени сили да спрат неприятелски действия и да изтеглят войските си от държавната граница на Украйна на разстояние, превишаващо обсега на поразяване на огневи системи, налични в Република Беларус", се отбелязва в съобщението.

Министерството на външните работи увери, че Украйна никога не е предприемала и не планира да предприема неприятелски действия срещу беларуския народ.

"Предупреждаваме, че в случай на нарушаване на държавната граница на Украйна от страна на Беларус, нашата държава ще предприеме всички необходими мерки, за да осъществи правото на самоотбрана, гарантирано от Устава на ООН, освен това всички концентрации на войски, военни съоръжения и маршрути за доставка на територията на Беларус ще бъдат законни цели за въоръжените сили на Украйна", подчертава пресслужбата.

Беларус трупа още войски и оръжия по границата с Украйна

Беларус трупа още войски и оръжия по границата с Украйна

Минск очаква още доставки на военни самолети от Москва през тази година

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че Беларус е изпратил още самолети, сили за противовъздушна отбрана и оръжия на границата си с Украйна.

Преди това президентът Александър Лукашенко обяви, че е разположил близо 1/3 от въоръжените сили на страната си в региона.

"Групата е значително увеличена и в момента те изпълняват дежурство по южните граници на страната ни", посочи командващият ВВС и силите за ПВО на Беларус генерал-майор Андрей Лукянович. Авиация, зенитно-ракетни сили и радиотехнически войски са разположени на границата, уточни той.

Дни след изненадващото нахлуване на украинските сили на територията на Русия, Лукашенко - верен съюзник на президента Владимир Путин - обвини Киев в агресивна политика и в изпращането на повече от 120 000 свои войници на границата с Беларус.

Украйна пък заяви, че не е забелязала увеличаване на белоруските войски на границата и нарече изявленията на Лукашенко "риторика", целяща да угоди на Путин, който използва Беларус като плацдарм, за да започне инвазията през февруари 2022 г.

Москва нарича войната "специална военна операция." Киев и неговите съюзници пък твърдят, че това е империалистичен опит за заграбване на земя, който причини смъртта на хиляди и разсели милиони украинци, превръщайки градовете в развалини.

Лукянович заяви и че Беларус очаква още доставки на военни самолети от Москва през тази година и че Минск полага усилия за укрепване на своите системи за борба с дронове.

Беларус се опасява от въоръжена украинска провокация

Беларус се опасява от въоръжена украинска провокация

Ситуацията на общата им граница "остава напрегната"

"Фактът, че дроновете са чумата на XXI век, е очевиден", изтъкна той, "Това е главоболие, на което, мисля, ще намерим средства да се противопоставим".