Олга Трофимцева, която през 2019 г. изпълнява длъжността министър на аграрната политика и храните, прогнозира 10% намаление на тазгодишната реколта от пшеница поради взривяването от руснаците на Каховската водноелектрическа централа и последвалото заливането на значителни обработваеми площи в южната част на страната.

"Мисля, че оптимистично погледнато, вече е минус 10 % от реколтата от пшеница тази година. Това определено е значителен минус в производството на пъпеши, зеленчуци, горски плодове, плодове, защото този регион беше един от основните доставчици на вътрешния пазар...", каза дипломатът.

Въз основа на това тя посъветва земеделските производители от други региони да обмислят възможността за преминаване към култури, които не са им познати. Това ще им помогне да се адаптират към новите реалности, тъй като причиненото от окупаторите техногенно бедствие ще има дълготрайни последици.

"Дори през този сезон, колкото и гръмко и популистки да звучи, някои от евтините зеленчуци, плодове и горски плодове, които досега доставяхме от този регион, могат да бъдат забравени дори през сезона", добави тя.

Трофимцева изтъкна също, че въпреки всички трудности украинският агроекспорт показва добра динамика, въпреки че "зърненият коридор" не е много стабилен.

"Ако в предвоенните времена украинският агроизнос е донесъл около 43-44% от валутните приходи, то през първото тримесечие на тази година той е 63-65% от всички валутни приходи на страната", каза тя.

Лондон: Взривеният язовир Каховка причини тежки наводнения

Лондон: Взривеният язовир Каховка причини тежки наводнения

За момента работата на Запорожката АЕЦ не е застрашена