Скоростта, с която се унищожават горите в света, се е увеличила рязко миналата година, като най-малко 42 000 кв. км дървесна покривка е загубена в ключови тропически региони, пише "Гардиън".

Според данни от Университета в Мериленд и онлайн платформата за мониторинг Global Forest Watch, загубата е била доста над средната за последните 20 години, като 2020 г. е третата най-лоша година по отношение на унищожаването на гори от 2002 г. насам, когато е започнал сравним мониторинг.

Загубите са особено тежки във влажни тропически първични гори, като Амазонската джунгла, Конго и Югоизточна Азия. Тези гори са жизненоважни като поглъщатели на въглерод в регулирането на световния климат, както и за техните незаменими екосистеми. Загубите само от този тип гори възлизат на 4,2 млн. хектара, еквивалентни на годишните емисии на въглероден диоксид от повече от 575 млн. автомобила според Световния институт за ресурсите (WRI), който е съставил доклада.

Най-големите банки инвестирали $3,8 трлн. в изкопаеми горива след Парижкото споразумение за климата

Най-големите банки инвестирали $3,8 трлн. в изкопаеми горива след Парижкото споразумение за климата

Става въпрос само за пет години

Като цяло през 2020 г. в тропиците са загубени 12,2 млн. хектара дървесна покривка, което е увеличение с 12% спрямо 2019 година.

Горските райони на Бразилия са с най-големи загуби, като са унищожени 1,7 млн. хектара, което е увеличение с около една четвърт спрямо предходната година. Пожари обхванаха Амазонската джунгла в по-голям размер, отколкото през предходната година, въпреки че правителството наложи забрана за използване на пожари за прочистване на дървета и разположи войници, за да ограничи практиката. Правителството на Жаир Болсонару е отговорно за огромно увеличение на обезлесяването след дълъг период на подобрения в намаляването на унищожението.

Две трети от тропическите гори по света са унищожени или деградирали

Две трети от тропическите гори по света са унищожени или деградирали

Това са "белите дробове" на планетата

Франсис Сиймор, изтъкната старши научна сътрудничка в WRI, изтъква: "Бразилия постигна огромно намаляване на обезлесяването, но сега наблюдаваме разрушаването на този успех и това е сърцераздирателно."

Въпреки че Амазонската джунгла привлече вниманието, учените също са все по-притеснени за бразилския Пантанал, най-голямата тропическа влажна зона в света. Около една трета е изчислено, че е била засегната от пожари през миналата година с опустошителни последици за биологичното разнообразие. Повечето пожари са били запалени от хора, за да освободят земя за селско стопанство, но регионът е имал и най-тежките суши от повече от 40 години и много пожари продължават да горят извън контрол. Засегнатите от тези безпрецедентни пожари райони ще отнеме десетилетия, за да се възстановят.

COVID-19 пандемията и затварянията по света не са имали очевидно влияние върху моделите на загуба на гори според Род Тейлър, глобален директор на горската програма в WRI. "Данните не показват системна промяна", отбелязва той.

Съществуват обаче анекдотични доказателства за хора, принудени да се завърнат в селските райони от затварянията и влошената икономическа ситуация в градовете, и че това може да има по-голямо въздействие в бъдеще, посочи той.

Обезлесяването е унищожило 8% от Амазонската джунгла за 18 години

Обезлесяването е унищожило 8% от Амазонската джунгла за 18 години

Унищожена е площ, по-голяма от Испания

Обезлесяването намалява в Индонезия, която за първи път отпадна от списъка на WRI с първите три страни за загуба на първични гори. Загубата на дървета в Индонезия през 2020 г. е спаднала за четвърта поредна година, в сравнение с пика през 2016 г., след като опустошителните горски и торфени пожари накараха правителството да наложи мораториум върху изсичането на първичните гори и превръщането на торфища в земеделски площи, като същевременно ограничава лицензирането на плантации за палмово масло.

Малайзия, която е загубила около една трета от първичните си гори от 1970-те години, също наскоро успя да намали обезлесяването с по-строги закони за незаконната сеч.

По-богатите страни не са имунизирани срещу загуба на гори. В Германия е имало трикратно увеличение на загубата на гори през 2020 г. в сравнение с 2018 г. Увеличението се дължи главно на щети от корояди, които пируват по дърветата, станали уязвими от горещото и сухо време, причинено от глобалното затопляне. През последните две години Австралия е регистрирала деветкратно увеличение на загубата на дървесна покривка, до голяма степен благодарение на екстремното метеорологично време и горските пожари.

Разрушаването на климата също влошава загубите на гори, влажните гори изсъхват, причинявайки умиране на дърветата и пожарите горят по-дълго, образувайки се омагьосан кръг.

Амазонската джунгла на път да се превърне от тропическа гора в савана

Амазонската джунгла на път да се превърне от тропическа гора в савана

Заради климатичната криза