Нови сателитни снимки, получени от Maxar Technologies, показват щетите, нанесени от бурята на жилища на югоизточните карибски острови, администрирани от Гренада и Сейнт Винсент и Гренадини.

Това обобщи Си Ен Ен.

В понеделник сутринта Берил достигна сушата на най-големия остров - Кариаку, като ураган от категория 4. Местните общности бяха опустошени от постоянни ветрове със скорост 150 мили в час.

Сателитни снимки показват щетите от бурята на четири острова: Кариаку, остров Юниън, Малкия Сен Винсент и Малката Мартиника.

По първоначални данни най-малко шестима души са загинали.

Отделът за управление на извънредни ситуации в Тексас (TDEM) призовава тексасците да наблюдават Мексиканския залив, докато ураганът "Берил" се движи на запад през Карибите, се казва в съобщение за пресата.

На намиращите се в Тексас за празника 4 юли се препоръчва "да се вслушат в предупрежденията на местните власти и да имат план, ако тропическото бедствие достигне бреговете на Тексас", се казва в съобщението.

От вторник Тексас се намира в "конуса на несигурността", тъй като според прогнозите ураганът "Берил" ще продължи да се движи на запад-северозапад през следващата седмица, съобщиха властите.

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес е пострадала във вторник, след като е била ударена от падащо дърво по време на посещение в североизточния град Куманакоа в щата Сукре, който беше засегнат от урагана "Берил".

Президентът Николас Мадуро каза, че "много силен вятър" е повалил няколко дървета и едно от тях е "паднало върху част от екипа". Мадуро не уточни степента на нараняванията, които е получила Родригес, но каза, че тя е "в съзнание, силна е".

Властите в Мексико също призоваха местните жители да се подготвят за урагана.