Алжирският президент Абделмаджид Тебун се върна в Германия в неделя за болнично лечение. Той е бил лекуван от коронавирусна инфекция преди 14 дни, но в резултат на това получил усложнения в крака си.

Според официалното изявление лечението "не е било спешно от медицинска гледна точка", но е отложено поради президентските му задължения.

Алжирският президент излекуван от коронавирус, иска нов изборен закон

Алжирският президент излекуван от коронавирус, иска нов изборен закон

До 15 дни трябва да е готово новото законодателство

"Възможно е да има лека операция. Преди това беше планирано завръщането ми в Германия. Периодът на отсъствието ми от страната ще бъде кратък, ако Бог даде. Ще проследявам ежедневно държавни въпроси с длъжностни лица", заяви Тебун.

75 - годишният президент е заклет пушач. Той се завърна в Алжир през декември след двумесечно отсъствие в Германия, където се лекува от COVID-19.

Продължителното му отсъствие предизвика опасения за институционална криза, след като през ноември гласоподавателите одобриха поправките в конституцията при рекордно ниска избирателна активност на референдум, широко разглеждан като маневра за неутрализиране на продължителните протести.

Президентът на Алжир пусна поправките в конституцията

Президентът на Алжир пусна поправките в конституцията

Промените бяха одобрени на референдум

Тебун подписа новата конституция на 1 януари.

Болестта на президента и лечението му в Германия съвпадна с пандемията от коронавирус в страната. Освен това икономиката изпадна в рецесия заради ниските цени на петрола.

Износът на черно злато е основен приходоизточник за хазната.