Тялото на бебе делфин беше намерено в пресъхващо езеро в Амазония, която страда от най-тежката суша в историята на региона, предава Ройтерс.

Учени от Института за устойчиво развитие Мамирауа откриха мъртвото животно в сряда, измервайки значително повишаване на температурите във водата поради спада на водните нива. Миналата година, при подобна суша, над 200 от застрашените сладководни делфини загинаха в езерото Тефе от прекалено високите температури.

"Откриваме по няколко мъртви животни. Миналата седмица намирахме по едно на ден," заяви Мириам Мармонтел, ръководител на проекта за делфини в института Мамирауа. Въпреки това, тя отбеляза, че към момента смъртните случаи не се свързват пряко с температурите на водата, а с увеличеното взаимодействие между хората и животните, предимно рибарите.

Притоците на основните реки в Амазонския басейн също пресъхват, което допълнително застрашава местообитанието на делфините. Според рибарите и жителите на района, водните нива продължават да спадат, а водният транспорт е почти невъзможен.

Сушата не само застрашава делфините, но и местните общности, които разчитат на водата за транспорт и ежедневни нужди. Много плаващи домове вече са на сушата, а домовете на колове, построени над водата, сега се намират далеч от бреговете на реките.

"Водата е всичко за нас. Без нея ние сме никои!" казва местен жител в плаващ дом в езерото Тефе, Франсиско Алваро Сантос, като описва тежкото положение на местната общност.

14-годишен връх на пожарите в Амазония

14-годишен връх на пожарите в Амазония

Малко валежи, обезлесяване и последици от климатичните изменения