Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) прогнозира рязко нарастване на новозаразените с коронавируса в Европа заради разпространението на варианта Делта, информира ДПА.

Въз основа на прогнозите за страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП), базираният в Стокхолм център очаква броят на заразените в региона да нарасне до 622,9 новозаразени на 100 000 жители през първата пълна седмица на август.

ЕИП включва 27-те страни от ЕС плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

COVID-19: Нов рязък ръст на новозаразените и починалите във Великобритания

COVID-19: Нов рязък ръст на новозаразените и починалите във Великобритания

Най-висок брой новозаразени от средата на януари

Заболеваемостта през последните седем дни е била 89,6 на 100 000 души, след увеличаване през последните две седмици според последния седмичен доклад на ECDC за коронавируса.

Според доклада до края на тази седмица се очаква увеличение в цялото ЕИП до 144,6 новозаразени на 100 000 жители. След това заразяването ще се изкачи стръмно нагоре с прогнозни стойности 262,2 и 420,4, както и 622,9 през следващите седмици.

Изчисленията прогнозират стабилно ниско ниво на заболеваемост от 12,6 до 15,4 за Германия.

Холандия връща COVID мерки след скок на заразени

Холандия връща COVID мерки след скок на заразени

Само седмици след отмяната им

"Очаква се настоящото продължаващо влошаване на епидемиологичната ситуация в много страни да продължи, предвид бързото нарастване на варианта Делта", се казва в доклада.

Най-големите нараствания на заразяването са регистрирани сред по-младите възрастови групи. Броят на приетите в болница и починалите, свързани с COVID-19, напоследък остана стабилен като цяло.